Az mRNS-technológiának köszönhetően az influenza jelenleg ismert 20 törzsével szemben hatékony oltóanyagot sikerült kifejleszteniük a kutatóknak. A klinikai tesztek során az egereken már hatékonynak bizonyult a vakcina.

A jelenleg alkalmazott influenza elleni védőoltásokat évről évre frissíteni kell, hogy az éppen keringő variánsokkal szemben védelmet tudjanak nyújtani, egy újonnan kialakult törzzsel szemben ugyanakkor valószínűleg nem lennének hatékonyak – írja a BBC beszámolója nyomán az infostart.hu.

Az új oltás hatékonyságát a klinikai tesztek már igazolták: egerek és menyétek esetében is erőteljes antitestválaszt váltott ki, ami azt sugallja, hogy új törzsek ellen is hatékony lehet. A benne lévő antigének – az influenza A és B vírusok mind a 20 ismert altípusának felismerhető részeinek biztonságos másolatai – megtaníthatják az immunrendszert arra, hogyan küzdjön ellenük, és remélhetőleg bármely új törzs ellen, amely világjárványt okozhat – írják a kutatók a Science nevű folyóiratban.

„A jelenlegi influenza elleni vakcinák nem nyújtanak védelmet a világjárványt okozó influenzavírusok ellen. Ez a vakcina, ha az embereknél is jól teljesít, elérhetné ezt. Az elképzelés az, hogy az oltóanyag alapszintű immunmemóriát biztosít a különböző influenzatörzsekkel szemben, így egy következő influenza-pandémia jóval kevesebb halálozással jár majd. A korai eredmények azt sugallják, hogy az influenzavírusok valamennyi altípusa ellen védelmet nyújt, de ebben addig nem lehetünk biztosak, amíg nem végeznek klinikai vizsgálatokat önkénteseken" – foglalta össze Scott Hensley, a vakcina egyik fejlesztője, illetve Adolfo García-Sastre, a New York-i Mount Sinai Kórház Globális Egészségügyi és Új Kórokozók Intézetének igazgatója.

(Borítókép: Vakcina. Illusztráció: Getty Images)