Az ember sokszor a legtöbbet használt eszközeit tisztítja a legkevesebb alkalommal – ilyen tárgy a távirányító, a telefon vagy éppen a fülhallgatónk.

Utóbbiba rengeteg kosz kerülhet, mint például por, fülzsír vagy izzadtság. Azonban tisztán tartásunk nem csak a kórokozók elszaporodásának megelőzése miatt fontos, hanem mert hosszútávon az eszköz működését is befolyásolhatja a benne lévő szennyeződés. 

Por eltávolítása

Egy szöszmentes, puha törölközővel vagy ruhadarabbal óvatosan meg kell törölgetnünk a fülhallgató fejét. Egy fültisztitó pálca is alkalmas lehet erre a célra, csak vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen, mert akkor apró porszemcsék is kerülhetnek a készülék belsejébe.

Fülzsír eltávolítása

Távolítsuk el a fülhallgatón található szilikonvédőt és – a por eltávolításához hasonlóan – egy száraz törlőkendővel töröljük át a felületet. Ha ez sem segít és ezek után is ragadós marad a belseje, akkor egy csepp aceton, vagy bármilyen alkohol tartalmú fertőtlenítőszer is a segítségünkre lehet. Végül a gyártó utasításainak megfelelően rögzítsük vissza a szilikon burkolatokat, amint teljesen megszáradt a belső rész.

Tok és a töltőkábel tisztítása

Bár a füles tokja és töltőkábele nincs kitéve annyi szennyeződésnek, mint a fej, használat során nem kevés kosz rakódik rá. A csatlakozó tisztán tartásához egy apró sörtéjű kis kefe a legpraktikusabb választás, de egy régi, megtisztított és kiszáradt fogkefe is tökéletesen megfelel erre a célra. Ennek segítségével könnyed seprűs mozdulatokkal el tudjuk távolítani a láthatatlan porszemcséket, melyek akár a töltést is gátolhatják. A tok tisztítása során pedig már használhatunk nedves törlőkendőt is.

(Runnersworld)

(Borítókép: Férfi hallgatja a zenét. Illusztráció: Getty Images)