Számos mítosz kering a közhiedelemben a tisztasággal kapcsolatban, amelyek valójában teljesen alaptalanok.

Ötmásodperces szabály

Sokan szokták mondani, hogyha egy ételdarabot leejtünk a földre, akkor ne aggódjunk, ugyanis még van öt másodpercünk arra, hogy felvegyünk anélkül, hogy bármilyen szennyeződés érné azt. Tény, hogy minél tovább hagyunk valamit a földön, annál jobban tele lesz baktériumokkal, de azt viszont megcáfolták, hogy azonnal nem kerülne rá bármilyen káros anyag. Úgyhogy a jövőben inkább ne kockáztassunk, és kerüljön a leejtett étel a kukába, mint sem a szánkba.

Kétmásodperces kézmosás

Az utóbbi időben szinte mindenhonnan csak azt hallottuk, hogy a naponta többszöri kézmosással mennyi baktérium összeszedését elkerülhetjük. Ez tény, azonban ehhez a megfelelő technikával kell tisztitanunk a kezünket, nem pedig csupán két másodpercig a vízsugár alatt tartanunk. Egy új kutatás szerint az emberek 95%-a rosszul mossa a kezét. Ahhoz, hogy minden koszt lemossunk, legalább 20 másodperces szappanozásra és vizezésre van szükség. A kezünk higiéniája pedig talán az egyik legfontosabb, hiszen a tömegközlekedés kapaszkodójától kezdve a szánkba jutatott falatig mindent azzal fogunk meg.

Törölközőcsere

Sokan csak hetente , vagy annál kevesebbszer cserélik le a törölközőjüket, pedig a nedves felületen megtelepedő baktériumok miatt jobb, ha ezt inkább háromnaponta tesszük meg. Az ágynemű és a lepedő esetében is hasonló a helyzet, ugyanis azokat hetente ajánlatos cserélni.

A kézszárítók igazi baktériumtanyák

Ez egy abszolút tévhit, ugyanis számtalanszor megvizsgálták már a nyilvános mosdókban található automata kézszárítókat. Használatukkor még csak hozzá sem kell érnünk eszközhöz és mivel nem használunk papírt sem, így ez környezetbarátabb megoldás.

Naponta kell zuhanyozni

Meglepő, de a szakértők szerint nem szükséges mindennap zuhanyoznunk annak érdekében, hogy tiszták maradjuk. Hasonló a helyzet az arcunkkal is, ugyanis napi két alkalomnál többször nem ajánlott megmosni, főleg, ha nem használunk semmilyen hidratáló krémet.

Melltartó mosás

Ellentétben a többi fehérneművel a melltartót nem szükséges minden alkalom után kimosni, viszont szellőztetni igen, így próbáljuk meg két egymást követő nap nem ugyanazt a darabot hordani. Más a helyzet azonban a sportmelltartóknál, ugyanis azokat viszont érdemes edzés után kiöblíteni, hiszen sokkal többet izzadunk akkor, mint egy átlagos napon.

(Bien)

(Borítókép: Férfi higiénia. Illusztráció: Getty Images)