Olcsóbban juthatunk gyógyszerekhez, kontaktlencséhez vagy magánorvosi ellátáshoz, ha kiélvezzük az egészségpénztári tagság adókedvezménnyel járó előnyeit. Visszatérítéssel akár évi 150 ezer forint is ütheti a markunkat.

Évente jelentős összeggel csökkenthetjük az egészségügyi kiadásainkat, ha egészségpénztári tagsággal rendelkezünk: összesen 20 százalék adó-visszatérítés, legfeljebb évi 150 ezer forint jár vissza ugyanis adókedvezmény formájában a befizetéseink után. Fontos azonban tudni, hogy 2023-ban akkor élhetünk ezzel a kedvezménnyel, ha a befizetések beérkeznek december 31-e előtt. Így nem érdemes az utolsó napra halasztani az utalásokat, és elvesztegetni a visszaigényelhető forintjainkat.

„A befizetéseknek legalább a 20 százaléka decemberben érkezik be, ami azt mutatja, hogy sokan ilyenkor kapnak észbe. A decemberi befizetéseket az is indokolja, hogy így nem kell sokáig várni a visszaigénylésre, ugyanis 2023 elején, az adóbevallás elérhetővé válásával már lehet is rendelkezni róla. Akkor sincs azonban minden veszve, ha még nem vagyunk tagok. Ha ezt az év végéig meglépjük és befizetünk, természetesen akkor is igénybe lehet venni az adóvisszatérítést” – mondta dr. Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója. Hozzátette: bár a tagok jelentős része már rutinos befizető és tisztában van a határidővel, mégis minden évben felhívják rá a figyelmet, hogy a különböző befizetési módoknak átfutási ideje van.

Röpködnek a milliárdok

Az egészségkasszáknak egyre nagyobb szerepe lesz, hiszen a koronavírus-járvány kitörése óta a magánegészségügyi szolgáltatások népszerűsége rohamos ütemben nő. A magánellátások iránt leginkább a fiatalok nyitottak. Az egészségpénztár pénztári tagsággal nem rendelkezők között végzett felmérése szerint a 25-34 éves korosztály tagjai közül majdnem kétszer annyian fordultak magánorvoshoz az utóbbi időben, mint az 55-64 évesek közül.

„A saját adatainkból is azt látjuk, hogy évről évre fiatalodunk. A belépési átlagéletkor 2019 óta folyamatosan csökken. Ez azt mutatja, hogy nem csak a megfontolt 40-esek és 50-esek számára fontos az öngondoskodás. Tudatosak és célratörőek a tagjaink” – árulta el Váradi Péter.

Gyógyszer, kontaktlencse, pelenka - olcsóbban

Egyre többet költünk az egészségünkre, de nagyon nem mindegy, hogyan tesszük ezt. Egészségpénztári tagként például 20 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk gyógyszereket, szerezhetjük be a gyerekek pelenkáját vagy vehetünk igénybe szakorvosi vizsgálatokat, esetleg gyógytornát. Az adókedvezmény már kisebb kiadások esetén is megtakarítás lehet, nem beszélve egy olyan orvosi kezelésről, mint egy fogbeültetés vagy lézeres szemműtét. A Prémium tapasztalatai szerint egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást olyan speciális kiadásokra is, mint a gluténmentes termékek.

A 20 százalékos adókedvezménnyel nemcsak az egészségpénztári, hanem az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is élhetünk. A befizetések határideje itt is az év vége, így nem érdemes késlekedni.

(Borítókép: Pénz számoló férfi. Illusztráció: Getty Images)