A karácsonyi hajtásban sokaknál jelentkeznek mozgásszervezi panaszok, fej- és nyakfájdalom vagy akár fülzúgás a túlterheltség következtében, ami hosszú távon degeneratív elváltozásokat idézhet elő.

Ugyan a hétköznapi stresszel az év más szakaszaiban is szembe kell néznünk, ilyenkor a megszokottnál is túlterheltebbek vagyunk, amin nem segít az sem, hogy a stresszfeldolgozó képességünk sem a régi. Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta szerint a fel nem dolgozott stressz kórképekben nyilvánulhat meg, melyek közül a leggyakoribbak a mozgásszervi panaszok, a fej- és nyakfájás és a fülzúgás.

„Ezek ilyenkor még csak tünetek, nem egy konkrét patológiai elváltozásról beszélünk. De ha nem foglalkozunk velük és fennmarad a fájdalom, akkor idővel módosul a testtartásunk. Ez a porckorong elváltozását idézheti elő, de gyakoribbá válhatnak a csigolyabetegségek is. Éppen ezért már a kezdetek kezdetén fontos kezelni a tüneteket” – magyarázta a gyógytornász-manuálterapeuta.

Öngyógyító folyamatot indít be a manuálterápiás kezelés

A szakember szerint ahogy minden betegség esetében, úgy a mozgásszervi problémáknál is a megelőzésre kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt.

„Ahogy a munkánál figyelünk az időbeosztásunkra, úgy az ünnepek előtt is fontos ezt figyelembe venni. Magunkra is szánjunk elég energiát, a karácsonynak nem arról kell szólnia, hogy kizsigereljük a szervezetünket. Kikapcsolódhatunk akár egy forró fürdővel vagy egy hosszabb sétával is” – mondta a szakember. Szentiványi Rita hozzátette, ha nem sikerül teljesen feldolgozni a stresszt, vagyis pszichésen nem kapunk hozzá elég támogatást, akár az izmok szintjén is elérhetjük a relaxációt és közvetlenül hathatunk az elmére. Példaként említette a relaxáló gyakorlatokat, de akár 5-10 perc nyújtás is hasznosnak bizonyulhat, nem beszélve a sport fontosságáról.

„A nyakfájdalom, fejfájás és fülzúgás összefügghetnek, ezek manuálterápiás kezelésekkel teljesen meg is szüntethetők, hiszen a technikának pont az a legnagyobb értéke, hogy egy kezelésen belül az összes területre tudunk hatni. Olyan receptorokat ingerlünk, amelyek közvetlenül a fájdalmat okozzák. A kezelések után ráadásul beindul egy öngyógyító folyamat: javul a testtartásunk, könnyebb lesz kihúzni magunkat, helyreáll a keringés a nyaki szakaszon, a csigolyák pozíciója is természetes helyzetbe mozdul” – zárta szavait a szakember. 

(Borítókép: Ideges férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)