Akár egy hét alatt is függővé válhatunk.

Az orrspray-k a szaglószervben lévő orrnyálkahártyára hatnak. Különböző betegségek vagy allergia következtében gyulladás keletkezik az orrnyálkahártyán, amitől az megduzzad, gátolva a szabad légzést. Ez pedig olyan alapvető szükségleteinkben akadályozhat, mint az evés vagy az alvás. Éppen ezért a legtöbben vény nélkül kapható orrspray-ket használnak az orrnyálkahártya gyulladásának enyhítésére. Az orrspray-ben található hatóanyagok összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket, ezáltal csökken az orrban lévő duzzanat, és szabadon áramolhat a levegő. 

A gondot az okozza, hogy amikor a gyógyszer hatása elmúlik, akkor az orrnyálkahártya visszanyeri eredeti alakját. Ezzel pedig ördögi kör veszi kezdetét. 

Függőség jellemzően a betegségek utáni elnyúló orrspray-használat miatt következik be. A főbb tünetek a vérzés, valamint a kellemetlen, száraz érzés az orrban. 

A súlyos orrspray-függőknek akár két-három óránként is szükség lehet egy-egy fújásra, olyan mértékben eldugul az orruk. 

Hogy mi a megoldás? Mondhatnánk, hogy egyszerűen el kell hagynunk az orrspray-t, ám ekkora már aludni sem fogunk tudni nélküle. A legjobb megoldásnak általában az bizonyul, ha olyan készítményekre váltunk, amelyek nem tartalmaznak gyógyszeres hatóanyagot. Használhatunk például hipertóniás, izotóniás vagy sóoldatos orrsprayt is, amelyeket később lassan elhagyhatunk.

(Borítókép: Orrspray-t használó férfi. Illusztráció: Getty Images)