Noha a legtöbb konyhában a fűszerek között általában ott lapul egy kis szódabikarbóna, kevesen tudják, valójában mennyi mindenre használható.

A szódabikarbónát évtizedekkel ezelőtt többnyire csak tisztítószerként ismerték. Napjainkban sütéshez és főzéshez, esetleg fogfehérítésre vagy gyomorégés enyhítésére is használják, valójában azonban egy ennél is lényegesen sokoldalúbb sóról van szó.

Egészségünk megőrzésére és szépségápolásra is jó.

  • Keverjünk össze három rész szódabikarbónát, egy rész vizet és egy rész őrölt zabpelyhet, majd ezzel a pasztával dörzsöljük át a bőrünket. Ez hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket és felfrissíti a bőrt.
  • Lábápolásra is alkalmas. Keverjünk el két evőkanál szódabikarbónát és néhány csepp illóolajat (például levendulát) egy meleg vízzel teli edényben, és áztassuk benne a lábunkat legalább húsz percig. Ezek után radírozzuk le a lábunkat három rész szódabikarbóna, egy rész cukor és egy rész víz keverékével. Végül alaposan krémezzük be a lábunkat, és csavarjuk egy meleg törülközőbe 10-15 percre – tanácsolja a Házi Patika.
  • Szódabikarbónát a samponunkhoz is keverhetünk, ha mélyen szeretnénk megtisztítani a hajunkat. Ehhez elegendő egy kávéskanálnyi ebből az olcsó és környezetbarát tisztítószerből. Mossuk meg vele, majd alaposan öblítsük le a hajunkat, ami ettől tisztább, frissebb és jobban kezelhető lesz.
  • Hatékony dezodoráló szert is készíthetünk, ha négy evőkanálnyi szódabikarbónát és tíz csepp illóolajat összekeverünk. Ezt a masszát  egy ecset segítségével vigyük fel a hónaljra.

(Házi Patika)

(Borítókép: Szódabikarbóna. Illusztráció: Getty Images)