Most, hogy vége a karácsonynak és az utolsó beiglit is magunkba tuszkoltuk, érdemes új lapot nyitni és egészségesebb recepteket is kipróbálni.

Mi, magyarok híresen keveset fogyasztunk zöldségekből, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Szerencsére ma már télen is nagy választék áll rendelkezésre a boltokban friss, hazai zöldségekből és gyümölcsökből. Egy kis fantáziával és odafigyeléssel lehetséges ilyenkor is kiegyensúlyozottan táplálkozni, miközben az elfogyasztott kalóriákat is kordában tartjuk.

Sülve-főve még jobb

A DélkerTÉSZ kutatása szerint a magyarok legnagyobb része, 34 százaléka csak hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt pedig csak 31 százalék eszik hetente 2-3 alkalommal. Persze nem csoda, hogy ebben az időszakban kevésbé kívánjuk a nyerssalátákat, inkább valami főttre, melegre, fűszeresre vágyunk. A jó hír, hogy van olyan zöldség, aminek kifejezetten jót tesz a hőkezelés, és nem hogy veszítene értékéből, még egészségesebbé válik a főzés hatására. Ilyen például a kelkáposzta, amely úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaz, ezek pedig ronthatják a pajzsmirigy működését. Párolással, főzéssel ezek az anyagok elillannak, viszont a magas antioxidáns- és kalcium tartalmú zöldség immunerősítő, gyulladásgátló hatásai nem sérülnek jelentősen. Emellett a káposzta a különböző diétás étrendeknek is kedvelt alapanyaga, magas rost- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően. Hasonlóképpen, a szakemberek kifejezetten javasolják, hogy a paradicsomot főzve, sütve is fogyasszuk, ezek során ugyanis fokozódik a benne lévő likopin hatása, amely egy erős antioxidáns. A likopin – amelynek a paradicsom a színét is köszönheti, és a piros árnyalatú paprikákban is megtalálható kisebb mennyiségben – daganat-megelőző hatással bír, ezt ma már számos kutatási eredmény megerősíti.

(Borítókép: Almát evő férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)