Csökkenti a gyulladást, megelőzi a mikrobiális fertőzéseket, serkenti az agyat, segít a fogyásban és az öregedés ellen is kiváló: ha rézpohárból issza a vizet, fizikailag és szellemileg is megújulhat.

A leggyakrabban üvegpohárból iszunk vizet, ám hosszútávon sokkal egészségesebb, ha visszanyúlunk elődeink szokásaihoz: a nagyszüleink, esetleg idősebb rokonaink nem véletlenül tartottak rézedényekben vizet éjszakánként. Úgy tartották, hogyha azt a vizet reggel elfogyasztják, akkor az a testüket és a lelküket is megtisztítja, ugyanis a réz egy szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag.

A Dél-Karolinai Egyetem egy vizsgálata szerint a réz intenzív tisztítóerővel rendelkezik. Egy pohár rézfelülete egészen pontosan a vízben lévő baktériumok és mikrobák 97 százalékának vethet véget.

Ehhez a vizet nagyjából 16 órán át, szobahőmérsékleten kell rézedényben tárolni.

Csökkenti a gyulladást

Hogy elkerüljük a szervezetünkben esetlegesen kialakuló, ám sokszor észrevétlen gyulladásokat, vagy csillapítsuk a már meglévő panaszokat, szintén érdemes rézedényben tárolt vizet innunk. A gyulladásos fájdalmak, köztük az ízületi gyulladások csökkentésében is hatékony segítség lehet a réztartalmú folyadék.

Serkenti az agyat

Az emberi agy szinapszisoknak nevezett régiókon keresztül impulzusokat továbbít neuronokról neuronokra. A réz elősegíti az úgynevezett foszfolipidek termelődését, amelyek szükségesek az egyfajta vezetőként működő mielinhüvelyek kialakulásához – írja a lybrate.com cikke alapján a glamour.hu.

Segít a fogyásban

Az egészséges fogyásban a vízfogyasztásnak is hatalmas szerepe van. Ha a vizet rézedényből fogyasztjuk, akkor méginkább serkenti az emésztőrendszerünk működését, valamint a zsír lebontásában és a szervezetből való hatékony kiürítésében is segít.

Lassítja az öregedést

A réz természetes gyógymódnak számít a ráncok, a finom vonalak és az öregedés egyéb jelei ellen. Sok más pozitív tulajdonsága mellett nagyon erős antioxidáns és sejtképző tulajdonságokkal rendelkezik és hatékonyan harcol a szabad gyökök ellen is, amelyek jelentősg szerepet tölthetnek be a finom vonalak kialakulásában. Ha rendszeresen iszunk rézedényben tárolt vizet, a bőrünket is szebbé varázsolhatjuk.

(Borítókép: Vizet ivó férfi. Illusztráció: Getty Images)