Folyik a pezsgő, megborulnak az üvegek, szilveszter másnapján pedig kínzó macskajajjal ébredünk: az újévi partik hosszúra sikeredhetnek, ahhoz pedig, hogy túléljük a másnapot, érdemes bevetnünk néhány jól bevált praktikát.

Nem véletlen, hogy minden év első napján azok az írások a legolvasottabbak világszerte, amelyek arról szólnak, hogyan űzhetjük el a leghatékonyabban a macskajajt. Mi sem akarunk kilógni a sorból, így a következőkben a Velvet is ellátja önt 8 hasznos tippel másnaposság ellen.

Víz

A legáltalánosabb, ugyanakkor leghasznosabb tipp a bőséges folyadék–, jobbára vízfogyasztás. A legelőnyösebb, ha már bulizás közben megiszunk egy-egy pohárral minden ledöntött feles vagy long drink után, illetve ha lefekvés előtt lehúzunk egy liternyit. Ha ez elmaradt, akkor ma igencsak fájhat a fejünk, így érdemes mielőbb pótolnunk az elvesztett folyadékot, vitaminokat, valamint ásványi anyagokat. Ehhez a szokottnál több vizet kell magunkhoz vennünk, a különböző gyümölcs- és zöldséglevek, illetve a savanyított tejtermékek pedig segíthetnek a vitamin- és ásványianyag-háztartásunk helyreállításában.

Zacher Gábor szerint ugyanakkor a gyümölcslevek közül semmiképpen se fogyasszunk narancslevet, valamint a szénsavas italokat és a kávét is kerüljük. Ezek az italok mind savasak, ezáltal maró hatásúak, és még jobban kikészítik az egyébként is savban tengődő, legyengült gyomrunkat – írja az Index.

Pácolt hering

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a hering megnyugtatja háborgó gyomrunkat, magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően pedig helyreállítja a szervezetünk megbillent elektrolit-háztartását. Ráadásul különösen gazdag bőrszépítő és fiatalító hatású cinkben, szelénben, valamint A-vitaminban, amelyek enyhítik a másnapos kinézetet. Csemegeuborkával együtt fogyasztva még hatásosabb, ám kerülendő a babonások számára, akik szerint ha újév első napján halat fogyasztunk, elúszik a szerencsénk.

Gyümölcssaláta

Nemcsak dzsúsz formájában, de frissen fogyasztva is kiválóan pótolják szervezetünkben az ásványi anyagokat a gyümölcsök. Ellátnak C-vitaminnal, ártalmatlanítják a szabad gyököket és támogatják a máj méregtelenítő munkáját. A bennük található fruktóz gyorsítja az alkohol lebomlását.

Józanító koktél

Sokan esküsznek a kutyaharapást szőrével módszerre – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.hu. Mint írják, vitatott, hogy a klasszikus Bloody Mary koktél alkotórészeként használ-e másnaposság ellen a vodka, a paradicsomlé azonban önmagában is megér egy misét. A benne lévő likopin gyulladáscsökkentő antioxidáns, a fruktóz és a C-vitamin pedig ajándék a májnak. De ha már „kutyaharapás szőrével”: a gyógysört próbálta már?

Gyógynövények

A máriatövis közismerten májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Már a parti előtt érdemes fogyasztani a kivonatait, amelyek természetes módon enyhítik az alkalmi italfogyasztás okozta emésztési panaszokat. Ha akadna belőle egy kevés a konyhai szekrényben, készítsünk belőle főzetet és fogyasszuk egy puha takaró alatt.

Levesek

Klasszikus újévi étel a savanykás korhelyleves, amely a szilveszteri mulatozást követően lecsendesíti a háborgó gyomrot. Kérdés ugyanakkor, hogy felér-e a nagyi-féle húsleves erejével? A hagyományos húsleves közismerten gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, egy leheletnyi placebóval. A csípős ázsiai levesek is méregtelenítő hatásúak lehetnek, ha nem a zacskós, maróan fűszeres verziót vesszük alapul, hanem például egy hagyományosan elkészített miso levest.

Váltózuhany és mozgás

Egy frissítő tusolás és egy kiadós séta élénkíti a keringést, így a véráram útján az alkohol gyorsabban eljut a májba, ahol lebomlik. A jó levegőn belélegzett oxigén szintén segít a regenerálódásban.

Pirulák

Italozás után a legelőnyösebb, ha magnézium pezsgőtablettát, illetve nagy dózisú C-vitamint és cinket tartalmazó immunerősítőket szedünk. A paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapító azért sem jó ötlet, mert a májunk ilyenkor egyébként is túlterhelt.

Legfeljebb másfél napig tart

Bármennyire is kellemetlen a másnaposság, ez az állapot egy egészséges embernél minden különösebb kezelés nélkül 24–36 óra alatt rendeződik. Ha ki tudjuk aludni magunkat, akkor relatíve jó állapotban ébredhetünk.

A szervezetünkből akár 90 nap után is kimutatható az alkohol

Sokan úgy vélik, hogy a másnaposság elmúltával az alkohol is kiürül a szervezetből, ám az Amerikai Függőségközpont szerint egy átlagember vérében 6 órán keresztül detektálható. A leheletből, vizeletből és nyálból 12-24 óráig, a hajszálakból pedig több mint 90 napig mutatható ki.

(Borítókép: Iszákos férfi egy partiban. Illusztráció: Getty Images)