Földünk megóvása érdekében elengedhetetlen a karbonlábnyomunk csökkentése, ennek pedig az egyik legjobb módja, hogy zöldítjük a helyet, ahol élünk. Lakásunkat vagy házunkat többféle módon is fenntarthatóbbá tehetjük.

A zöldebb életmód bizonyos szegmenseket tekintve gyökeres változtatásokkal jár, de bőven elég, ha csak kis lépésekben haladunk előre. Ezek a lépések pedig nemcsak a bolygónk megóvását segítik, de a pénztárcánkról is jelentős terhet vesz le. Íme néhány példa, hogyan tehetjük fenntarthatóbbá otthonunkat.

Okos termosztát

Rövid távon könnyebben megvalósítható hatékonysági megoldás az intelligens termosztát. Ezek a wifis készülékek bármely okos eszközről vezérelhetők, így bárhonnan állíthatunk a fűtésen vagy a légkondicionálón. Hacsak nem állítjuk be másképp, a rendszer automatikusan kikapcsol a távollétünkben, otthon tartózkodásunkkor pedig optimális szinten tartja a klímát, hogy ne fogyasszunk túl sok áramot.

Zöldítés

Ha van kertünk és annak egy jó része betonozott vagy térkövezett, zöldítsük be! Ez sokkal elviselhetőbbé teszi az otthonunk mikroklímáját a nyári hőségben, így a klímát is kevesebbszer kell bekapcsolnunk, ezzel pedig áramot és pénzt spórolunk. Mindezzel együtt az ökológiai lábnyomunk mérete is csökken, ráadásul a zöld felületek életteret adnak a rovaroknak és a madaraknak, így a természetnek is visszaadunk valamit – mutat rá az otthonokesmegoldasok.hu.

Esővíz

Esővízgyűjtő rendszer kialakításával rengeteget spórolhatunk a vízszámlán. A növényeknek is jót tesz, ha nem a túl kemény csapvízzel öntözzük azokat.

Energiatakarékos háztartási gépek

A régi, elavult háztartási gépek aránytalanul sok áramot fogyasztanak, ami sem a bolygónak, sem a pénztárcánknak nem jó. Bár egy kicsit nagyobb beruházás, mint a korábban felsoroltak, nagyon is megéri lépésről lépésre lecserélni a készülékeket.

(Borítókép. Fenntartható otthon zöld környezetben. Illusztráció: Getty Images)