Amilyen nagy lendülettel fogadjuk meg év végén, hogy januártól mindent másképp csinálunk, olyan gyorsan gyengülhet el az akaratunk, amikor belevágunk. Emiatt sokan már az elején feladják nagyszabású terveiket, míg mások különböző eszközök vásárlásával próbálják motiválni magukat. Ezt tapasztalja minden év elején a MediaMarkt, amely egy életmód tanácsadó és személyi edző, Gazdag Tünde segítségével olyan tippeket ad, amelyek megkönnyíthetik az életmódváltást.

„A legfontosabb a fokozatosság elve: ne akarjunk olyasmit magunkra erőszakolni, ami nagyon messze van az eddigi szokásainktól, mert a túl nagy változások, pláne korlátozások borítékolhatóan a januári életmódváltó lendület végéhez vezethetnek” – kezdi egy kulcsfontosságú tanáccsal a szakember. „Az alábbi tippek mindennapokba történő beillesztésével már sokat tudunk tenni azért, hogy 2023-ban tényleg sikeres legyen az életmódváltás”:

Igyunk több vizet!

Az életmódváltás első lépése, hogy rendezzük a folyadékfogyasztási szokásainkat. Ha valakinek gondja van a vízfogyasztással, annak praktikus beszereznie egy vízszűrő kancsót, és célként kitűzni a tartalmának elfogyasztását. A cukros üdítőkről való leszokást megkönnyítheti a gyümölcscentrifugával készített, frissen préselt levek napi rutinba való beillesztése, legyen szó akár zöldség-, akár gyümölcslevekről.

Fogyasszunk több teljes értékű élelmiszert!

Növeljük az étrendünkben a zöldségek és sovány fehérje források (pl. halak) mennyiségét, ugyanis ezek jelentik a testsúlycsökkentési céljaink elérésének kulcsát. Kiváló kezdő tipp a napi zöldség fogyasztás növelésére, ha beszerzünk egy pároló edényt, amelyben az ételek nem veszítik el az ízüket és vitamin tartalmukat. Van olyan készülék, amelynek különböző szintjein más-más élelmiszert párolhatunk, így egyszerre készíthetjük el a rizst, a zöldségeket, vagy akár a halat is.

Mérsékeljük a cukorbevitelt!

Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, illetve arányaiban csökkentsük a napi étkezésünkben annak mennyiségét.  Kezdő lépésként váltsunk ki egy-egy desszertet vagy nassolást egészségesebb, cukormentesebb verzióval: pl. egy turmixgépben ízletes gyümölcsturmixokat készíthetünk, amelyek könnyebbé teszik az átállást a cukros édességekről, valamint fenntarthatóbbá teszik a diétánkat. 

Mozogjunk többet!

Érdemes olyan mozgásformát választani az életmódváltáskor, amelyek hosszú távon is tarthatónak érzünk. Nem kell azonnal olimpiai edzésprogramra gondolni, eleinte az is elegendő, ha növeljük a napi séta mennyiségünket 10 ezer lépésig. Ebben praktikus társunk lehet egy okosóra, amely nemcsak a napi aktivitásunkat figyeli, hanem figyelmeztet, ha túl régóta inaktívak. Az alvási ciklusunkat is nyomon tudja követni.

Javítsunk az alvási szokásainkon!

Az alvási ciklus nem csak életmódváltás esetén fontos, de a hosszútávú egészségmegőrzési céljainkban is. Fontos, hogy estére már ne együk tele magunkat, a legutolsó könnyebb, fehérje- és rost dús étkezést érdemes a lefekvést megelőző 2 órával megejteni. Ne legyen túl meleg a szobában, érdemes éjszakára maximum 20, de inkább 18 fokra állítani a termosztátot. Ajánlott lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni, valamint kerülni a kék- és villogó fényeket. Az esti ellazulással küszködőknek praktikus lehet beszerezni egy aroma diffúzort, amely a különféle stresszoldó olajokat a levegőbe diszpergálva segítheti a könnyebb és mélyebb alvást. 

Próbáljunk meg többször főzni és új, reform főzési módszereket kipróbálni!

A teljes értékű élelmiszerek fogyasztása és a cukorbevitel csökkentése mellett szintén nagy előrelépés, ha megreformáljuk a bő olajos főzéseinket és beszerzünk például egy air fryert, amelyben zsírszegényen, mégis ízesen tudunk változatos ételeket készíteni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a sütőnk rendelkezik gőz funkcióval, azt is bátran használhatjuk, ugyanis ebben az esetben egyenletesebben és gyorsabban sül át a zöldség, a hús pedig omlós és kifejezetten zamatos lesz.             

+ 1 tipp: Legyen talonban egy-egy finom recept a nehéz pillanatokra!

Bármikor eljöhet az a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van egy kis kitérőre, vagy akár egy csaló napra. Ilyen esetekre jó, ha készülünk egy-két finom recepttel, amelyek elérik az ingerküszöbünket, de közben nem teszik tönkre az addig elért eredményeinket. Ilyen lehet akár az alábbi szuper finom túrós muffin. 

Túrós-gyümölcsös muffin

Hozzávalók:

  • 40 g zabkorpa
  • 1 kk sütőpor
  • 125 g zsírszegény túró
  • 1 egész tojás
  • 1 felvert tojásfehérje
  • 1 kk vanília aroma
  • 1-2 ek édesítő
  • fél citrom reszelt héja
  • 1-2 ek natúr joghurt
  • 1 marék bogyós gyümölcs

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk egyenként a nedveseket is. A tésztát muffin formába kanalazzuk, a muffin formákat az air fryer kosarába, vagy a sütőbe helyezzük, és 180 fokon 12 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép barnára pirul.

„Nincs olyan, hogy valaki hibátlanul csinálja az életmódváltást. Mind mások vagyunk, más körülményekkel, más habitussal. A lényeg, hogy törekedjünk a lehető legtöbb tipp betartására. Ne legyünk csalódottak, és legfőképpen ne adjuk fel, ha nem jön össze mindegyik minden nap. A fenti tippek az egészséget támogató életmód alappillérei, melyeken minden nap lehet dolgozni: a cél az legyen, hogy napról napra picit jobbak és tudatosabbak legyünk” – fogalmazott Gazdag Tünde életmód tanácsadó.

(Borítókép: Egészségesen étkező férfi a konyhában. Illusztráció: Getty Images)