Meglepő eredményre jutottak kutatók a házas nők hűtlenségével kapcsolatban: mint kiderült, egyesek sokkal előbb lépnek félre, mint azt bárki gondolná.

Hűtlenségről kérdezett összesen hatezer ausztrál nőt az AshleyMadison nevű viszonykereső portál. Bár az eredmények mostanra több évesek, a számok legfeljebb csak nőhettek azóta, tekintve a mai felgyorsult világot, az emberek egyre inkább kitolódó ingerküszöbét, a „mindent és azonnal” típusú mentalitást, nem beszélve a rengeteg válásról.

Hazánkban például a KSH adatai szerint 2020. és 2021. között több mint háromezerrel nőtt a válások száma, elérve a 18 ezer 92-es számot.

Noha a sztereotípiák szerint inkább a férfiakra jellemző a hűtlenség, a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nők sokkal csalfábbak és aligha teketóriáznak.

A válaszadó hölgyek 8 százaléka már a házassága első évében félrelépett, míg a férjeknek ehhez képest „mindössze” 3 és fél százaléka tette ugyanezt.

Szembetűnő eredmény az is, hogy a fiatal házasok kétharmada már az első hét hónap után viszonyba keveredik, a hűtlen – házas és nem házas – párok száma pedig évről évről növekszik. Míg például 2010-ben a 35 év alatti férfiak 16 és a nők 11 százaléka volt csalfa, addig ezek az arányok 2014-re 22 és 17 százalékra nőttek.

A nők kapcsán egy másik, szintén házasságon kívüli kapcsolatokkal foglalkozó társkereső oldal, a Victoria Milan azt is kimutatta egy saját kutatásában, hogy átlagosan 36,6 éves korukban lépnek félre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos házasságkötési életkort, a 29 évet alapul véve a nők többsége hét év után kacsint ki a frigyből. Ez azonban országonként eltérő: az Egyesült Államokban például 8 és fél év, Írországban pedig már 3,6 év házasság után lépnek félre a csalfa feleségek. Szintén nemzete válogatja, hogy a világi átlaghoz képest mennyi idős korukban teszik ezt: az Egyesült Királyságban például a 25 és 29, Spanyolországban a 40 és 44, 

Magyarországon pedig a 45 és 49 év közötti nők lépnek félre leginkább.

(The Daily Telegraph, YourTango)

(Borítókép: Egy barátnőjét hűtlenségen kapó férfi. Illusztráció: Getty Images)