Új év, új remények: januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra, csakhogy a koronavírus-járvány miatt velünk maradt home office rendkívüli próbatétel elé állít mindenkit a célkitűzése elérésében.

Ötvös Edina egészségsherpa arról beszélt, hogy bár az otthoni munkavégzés néhány éve még majdhogy nem tabu volt, a covid megjelenésével előbb csak megpróbáltunk azonosulni vele, majd idővel teljesen az életünk részévé vált. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a főzést és a mozgást is másként kell szervezni.

„Jellemző, hogy a munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben” – fogalmazott.

Az egészségsherpa felhívta rá a figyelmet, bár a home office kontextusában ritkábban kerül szóba, rengetegen nincsenek berendezkedve a főzésre, az egészséges táplálkozás pedig döcögve megy csak.

Erre eszmélhetnek rá januárban mindazok, akik egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat 2023-ra vonatkozóan.

„Holisztikus egészség coach-ként a testünket rendszerben látom. Elsődleges táplálékunknak a bennünket körülvevő világot tekintem, és másodlagos az étel, ami a tányérunkra kerül. Ha az elsődleges sérül, szinte mindegy, mi kerül a tányérunkra, de ha a másodlagos nem megfelelő, az is ugyanolyan hatással tud lenni az életminőségünkre. És természetesen a kettő egymásra gyakorolt hatását senki sem vitatja, gondoljunk csak arra, hogy stressz esetén mit és mennyit eszünk” – mutatott rá Ötvös Edina.

(Borítókép: Otthon dolgozó férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)