Kutatások bizonyítják, hogy sem az ecet, sem pedig a citromlé nem segít a baktériumok eltávolításában a baromfin.

A számos szakértői tanács ellenére is rengetegen megmossák a nyers baromfit főzés előtt. Az ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács felmérése szerint az ausztrál háztartások csaknem felének ez rendszeres szokása. A holland kutatás szerint a fogyasztók 25%-a gyakran vagy szinte mindig megmossa a csirkét.

A nyers élelmiszerek nem megfelől hőmérsékleten való főzése, továbbá a különböző termékek közötti keresztszennyeződések a legfőbb okai az emberek élelmiszerektől való megbetegedésének. A baromfihúsok esetében kimagasló figyelemmel kell eljárnunk, ugyanis ezen megbetegedések két vezető oka a Campylobacter és a Salmonella baktérium, amelyek gyakran előfordulnak a nyers szárnyasokban.

A szakértők szerint a nyers csirke főzés előtti megmosása rendkívül veszélyes lehet, ugyanis számos baktériumot szórhat szét vele a konyhában. A legjobb, ha a csirkét megmosás nélkül, alaposan megfőzzük, így az biztonságosan fogyasztható.

Miért mossák meg mégis ennyien?

A nyers baromfi mosásának veszélyeiről szóló felvilágosító kampányra adott fogyasztói válaszok egyik elemzése rávilágított arra, hogy miért mossák még mindig sokan a nyers csirkét főzés előtt.

A legtöbben úgy vélik, hogy a különböző ürülékmaradványokat mossák le a szárnyasokról, pedig már a modern feldolgozási technikának köszönhetően erre semmi szükség. Sokan pedig egy enyhén savas oldattal, például ecettel vagy pedig citromlével szeretnék eltávolítani a nem kívánt baktériumokat. Pedig a kutatások kimutatták, hogy ez nemcsak nem hatástalan, hanem ráadásul növelhetik vele a élelmiszerek közötti keresztszennyeződések kockázatát is.

Ha mindenképpen késztetést érzünk a baromfi főzés előtt megmosására, akkor ezt ajánlatos egy lavórban vagy egy mélyebb tálban tennünk. Ezzel elkerülhetjük, hogy az erős vízsugár miatt keresztszennyeződés alakuljon ki.

(LifeHacker)

(Borítókép: Nyers csirke. Illusztráció: Getty Images)