Az energiaitalok népszerűsége hosszú évtizedek óta töretlen. Főként fiatalok fogyasztják, sokan azonban nem gondolnak bele az ital káros hatásaiba. Bár a koffein kis mennyiségben jó hatással van a szervezetre, nagy mennyiségben negatívan befolyásolja bioritmusunkat.

A kis mennyiségű koffein egészséges szinten élénkíti az anyagcserét, továbbá segít a koncentrációban, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk – márpedig az energiaitalok döbbenetes mennyiségű koffeint tartalmaznak – akkor a hosszan és túlzottan felfokozott anyagcsere megterheli a keringési rendszert, ezzel pedig a szívet is károsítja.

Akár munkahelyi aktivitás, akár az edzés során nyújtott eredmények növelése érdekében, de fiatal férfiak milliói fogyasztanak energiaitalokat napi szinten. Ez a rutin azonban Ratkó Tünde, termékenységi szakember szerint a termékenységre is komoly hatással van.

A túlzott koffeinbevitel a spermiumtermelésben részt vevő sejtekre is rombolóan hat, de következtében a spermiumok DNS töredezettsége is megugrik

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A spermiumok minőségi romlásának következtében, bár a megtermékenyítés megtörténik, sokkal nagyobb a vetélés, koraszülés és genetikai gondok kockázata. A mérleg ugyan egyensúlyozható, de leginkább a napi szintű energiaital elhagyása javasolt. Szervezetünk regenerálódásában úgy segíthetünk, hogy egészséges életvitelt folytatunk; rendszeresen mozgunk, egészségesen étkezünk és pótoljuk a vitaminokat.

 (SzF)

(Borítókép: Férfi energiaitalt iszik. Illusztráció: GettyImages)