Stressz, szorongás, lelki gondok: ez csak néhány azok közül az okok közül, amelyek az álmatlanság hátterében állhatnak. Ha ön is csak forgolódik éjszakánként, ám nem szeretne altatóktól függni, létezik egy természetesen hatékony megoldás, amelyhez nyúlhat.

Napi 7-8 óra: az orvosok szerint ennyi alvás szükséges ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és kiegyensúlyozottságunkat. Az időtartam azonban önmagában nem elég: a legcélravezetőbb, ha már éjfél előtt el tudunk aludni, természetesen, ha a biológiai óránk nappali működésre van beállva. Bár mindez szépen hangzik, csak kevesek számára kivitelezhető a betartása. A legtöbben örülünk, ha hat órát képesek vagyunk zavartalanul aludni. A munkából és a magánéleti gondokból adódó stressz ugyanakkor ezt a rövid időt is sok esetben képes rémálommá változtatni, ekkor pedig elengedhetetlenné válik, hogy valamilyen úton-módon alvásra bírjuk a szervezetünket.

Az alváshiány ugyanis nagyon komoly problémákat idézhet elő.

Az alvási ciklusunk szabályozásában a melatonin, míg a stressz-szintünk alakulásában a szerotonin játszik szerepet. Ezeknek a hormonoknak a termelődése és természetes egyensúlya nemcsak a stressz, de különböző betegségek következményeként is felborulhat, valamint egyes gyógyszerek is okozhatnak álmatlanságot. 

A Himalája só képes szinten tartani a melatonin és a szerotonin mennyiségét, így nem véletlen, hogy természetes altatóként tartják számon.

A legjobb használati módja, ha mézzel keverjük, az utóbbiban lévő glükóz ugyanis stimulálhatja a szerotonin-kibocsátást, valamint természetes szénhidrátként elősegíti a tripofán fehérjealkotó aminosav felszívódását a vérben (a triptofánnak szerepe van a melatonin és a szerotonin termelésében, befolyásolja a hangulatot, illetve a szervezet stressz-válaszát – a szerk.).

A tökéletes recept

Öt teáskanál mézet keverjen össze egy teáskanál Himalája sóval, majd a keveréket tegye a hűtőbe. Lefekvés előtt 30 perccel tegyen egy kanállal a nyelve alá és hagyja, hogy szétolvadjon a szájában.

(femcafe.hu)

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)