Sok középkorú férfi oktalan hisztinek vagy kiborulásnak hiszi, drámázásnak titulálja és vitatkozni kezd, ha felesége éppen szélsőséges hangulatingadozáson megy keresztül: ez azonban a menopauza idején történő hormonváltozásnak tudható be, amelynek a tüneteiről és az azok ellen segítő jobbot nyújtó módszerekről mi férfiak vajmi keveset tudunk.

A menopauzát megelőző időszak, a perimenopauza, valamint maga a menopauza komoly hatást gyakorolhat a nők nemcsak saját, hanem teljes családi életére. A változókort kísérő pszichés tünetek olyasmikre ragadtathatják őket, amit később maguk sem értenek. Egy brit kutatás szerint 10-ből 7 nő esetében a menopauza a felelős a házassági problémákért, akár a válásáért. Közel 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy nehezebb a családi élete a klimax miatt.

Egy válaszadó például arról számolt be, hogy nemcsak többet vitatkozik a férjével, hanem a családon belüli erőszak is megjelent azóta, hogy a változókor tüneteivel küzd.

Meglepő, hogy a felmérésben részt vevő hölgyek mindössze harmadának ajánlottak fel valamilyen terápiát vagy hormonkezelést, pedig az effajta segítség közvetett módon a menopauza okozta feszült hangulaton is sokat javíthat. Ez látszik a kutatás azon eredményéből, mely szerint azoknak a nőknek, akik megkaphatták a hormonokat, 65 százaléka pozitív változást érzett, míg a többiek úgy ítélték meg, hogy a terápia akár a házasságukat is megmenthette volna.

Magyarországon a nők mindössze 2-3 százaléka kap hormonterápiát.

via GIPHY

„A legtöbben még mindig azt hiszik, hogy ez némi hőhullám meg hangulatingadozás. Van, aki tényleg észre sem veszi, hogy átsuhant rajta a menopauza, de a nők 75 százaléka biztosan tapasztal valamilyen tünetet, ha nem is feltétlenül komolyat. Eddig 34 különféle tünetről beszéltek, de mára állítólag 60-nál is több van. A vazomotoros tünetek – mint a hőhullám – mellett pszichés és urogenitális velejárói is lehetnek a menopauzának. Keveset beszélünk a perimenopauzáról is, amely a menopauza előtti felvezető éveket foglalja magában, 45 éves kor körül kezdődik el, és eltarthat 4-5 évig is. Ebben az időszakban a mentális tünetek erősebbek lehetnek” – fejtette ki Iványi Orsolya menopauza-aktivista, akit gyakran keresnek meg férjek azzal, hogy nem értik, mi történik a feleségükkel.

„Én nem jelenteném ki, hogy a menopauza válást tud előidézni, inkább azt, hogy 40–55 éves kor között létrejöhet egy olyan helyzet, amelyben elgondolkozik a nő, hogy tényleg ezt akarta magának? 40–50 év fölött jön egyfajta magabiztosság, önbizalom, paradox módon pont abban a korban, amikor a középkorú nőket a társadalom elkezdi levegőnek nézni annak ellenére, hogy ilyenkor vagyunk a legjobb formánkban – az élettapasztalat ekkorra érik be” – idézte a szakértőt a Dívány.hu

Mint azt a portál megjegyzi, a menopauza minden nő esetében egyedi, éppen ezért a kezdetének az időpontját is nagyon sok dolog befolyásolja: genetikai és földrajzi különbségek mellett a szülések száma, az alultápláltság, a vegetáriánus étrend és a dohányzás is. Utóbbi három akár évekkel is előrébb hozhatja kezdetét. A tünetek megértésében és elfogadásában sokat segíthet, ha őszintén beszélünk róla, és akár közösen a feleségünkkel kérünk tanácsot egy szakorvostól. Ne feledjük, náluk is van változókor, csak lassabban zajlik, és nem olyan drasztikus tünetekkel, mint a hölgyeknél.

(Borítókép: Középkorú pár. Illusztráció: Getty Images)