Arról már mindenki hallott, hogy bizonyos gyorsételek és más, bő zsírban sült fogások hosszútávon nem tesznek jót az egészségünknek. Növelik vérünkben az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, ezáltal különböző szív-és érrendszeri betegségekhez vezetnek. Cikkünkben most nyolc olyan élelmiszert mutatunk, amelyek különösen torzíthatják a vérképünket.

Egy jó adag csülökpörkölt, pacal, vagy egy szép szál szalonnával tarkított cigánypecsenye: a hagyományos magyar konyhát aligha kell bemutatni bárkinek, ahogy az sem különösen meglepő, hogy hazánkban vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek.

Magyarországon évente több mint 60 ezren vesztik életüket valamilyen, a keringési rendszert érintő kórságban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2021-ben összesen 65 ezer 845 ember halt meg ilyen okokból.

Ennek az elkeserítő adatnak az egyik fő oka a helytelen táplálkozás: a magas LDL-koleszterinszintet a telített zsírsavakban gazdag táplálkozás okozza, az alábbi nyolc élelmiszer pedig egytől egyig gazdag a főként állati eredetű, ám a pálma- vagy kókuszolajban, illetve a tejben és tejtermékekben, például a sajtban is megtalálható zsiradékban.

Bő olajban sült ételek

Ahogy azt cikkünk elején említettük, a bő olajban sült ételek – mint a rántott húsok vagy a hasábburgonya – telítettzsírsav-tartalma magas, ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátokban is bővelkednek, így a koleszterinszinten túl emelhetik a gyulladásos markerek és az inzulin szintjét.

Vaj

Egy evőkanál vaj körülbelül 7 gramm telített zsírsavat tartalmaz, ezért a magas koleszterinszinttel élőknek, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek érdemes vigyázniuk vele. A mértékletességet mindenképpen tartsuk szem előtt!

Tejszín

A tejszín zsír- és kalóriatartalma magas, ráadásul a benne található zsír jelentős része telített. Fogyasztásában szintén a mértékletesség a kulcs – hívja fel a figyelmet a Femina.hu.

Feldolgozott húsok

A feldolgozott húskészítményeknek szintén magas a telítettzsírsav-tartalma, ezen kívül magas rákkeltő hatásuk is ismert. A felvágottak sok esetben hozzáadott cukrot és laktózt is tartalmaznak.

Kókuszolaj

A kókuszolajról a mai napig sokan hiszik, hogy egészségesebb, mint a hagyományos olajok. A tévhittel ellentétben valójában nagyobb mértékben megemeli az összkoleszterinszintet, mint a többi növényi zsiradék.

Vörös hús

A vörös húsok amellett, hogy emelik az LDL-koleszterinszintet, fokozzák a gyulladást a szervezetben. Gyakori fogyasztásuk növeli a szív- és érrendszeri-, valamint a cukorbetegség esélyét.

Gyorsételek

A gyorsételek bővelkednek káros zsírokban, így a telített zsírokban is. Emellett erőteljesen sózottak, amivel szintén hozzájárulhatnak a kardiovaszkuláris kórképek fokozott kockázatához.

Sajt

A sajtok telítettzsírsav-tartalma a fajtájuktól függ: a cheddar, a kék sajt, a camembert és a feta tartalmazza a legtöbbet, ezért mértékletes fogyasztásuk javasolt. Száz gramm cheddar 19 gramm telített zsírsavat tartalmaz.

Figyelje a kalóriabevitelt és a vérképét

Nemzetközi ajánlások szerint a telített zsíroknak ideális esetben a napi kalóriabevitel 7 százaléka alatt kell maradniuk. Ha odafigyelünk az étkezésünkre és a bevitt kalóriák megoszlására, az összkoleszterinszintünk 5,2 mmol/l alatt, az LDL szintje 3 mmol/l alatt marad.

(Borítókép: Férfi két kókuszdióval. Illusztráció: Getty Images)