Urológiai betegségek kezelésére ajánl egy gyógynövényeket tartalmazó, ám ellenőrizetlen kapszulát egy internetes oldal. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) figyelmeztet: a készítmény hatásosságát és biztonságosságát klinikai vizsgálatok nem igazolták.

Bizonytalan összetétel és minőség miatt komoly egészségkárosodást is okozhat az a „csodaszer”, amelyet egy internetes oldalon férfiak számára próbálnak eladni urológiai betegségek kezelésére.

A Deluron kapszula Magyarországon sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként nem rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel, és étrend-kiegészítőként sincs bejelentve.

A készítményre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hívta fel a figyelmet Facebook-on. Mint írják: a kapszula weboldalról történő rendelése és alkalmazása akár komoly egészségkárosodást is okozhat, ezért ha valaki használta a készítményt, arról feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát.

Az átverések elkerülése érdekében a Semmelweis Egyetem felhívása szerint az alábbiakra fontos ügyelni egy-egy webshop vagy weboldal felkeresésénél:

  • bizonyosodjon meg róla, hogy található impresszum az oldalon.
  • Ellenőrizze az URL-t, ugyanis az álhíreket terjesztő portálok sokszor pontos hasonmásai egy valódi hírportálnak.
  • Győződjön meg az aktualitásról, naprakészségről.
  • Nézzen utána, hogy a hivatkozott intézmény vagy személy valódi-e. Amennyiben igen, ellenőrizze, hogy a szakember és az intézmény között van-e valódi kapcsolat.
  • Gyanakodjon, ha az adott írásnak nincs szerzője.
  • Angol nyelvű hír esetén keressen rá a tartalomra a snopes.com kamuoldalakat gyűjtő felületen.
  • Mielőtt bármilyen, az egészségével kapcsolatos terméket vásárolna, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét. A biztonságos gyógyszervásárláshoz segítséget nyújt az OGYÉI honlapján olvasható összefoglaló.

(Borítókép: Pirulát bevenni készülő férfi. Illusztráció: Getty Images)