Nemcsak hazánkban, hanem számos európai országban apadoznak a gyógyszerkészletek: az alapanyaghiány, a gyártási, szállítási és raktározási gondok, valamint egyéb problémák is befolyásolják a helyzetet, amelyre az unió egységesen keres megoldást.

Megfázás tüneteit enyhítő készítményekbúl és antibiotikum tartalmú gyógyszerekből is szembetűnő a hiány a magyar patikákban. Bár a háziorvosok igyekeznek helyettesítő termékeket felírni és a gyógyszerészek is ajánlanak alternatívákat, a kialakult helyzet veszélyeztetheti a páciensek egészségét.

Hogy személyesen megbizonyosodjanak róla, a qubit újságírói indultak útnak, hogy több budapesti és vidéki gyógyszertárban is paracetamol-tartalmú, megfázás és felső légúti megbetegedések tüneteit csökkentő tablettákat és italporokat keressenek. A legtöbb patikában azt közölték velük, hogy az egyik legnépszerűbb italpornak számító Neocitran hónapok óta hiánycikk az egész országban, és nincs hír arról, a közeljövőben beszerezhető lesz-e.

Mint kiderült, nemcsak a magfázás tüneteit enyhítő, vény nélkül kapható készítményekből van hiány, hanem rengeteg antibiotikum-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer sem szerezhető be. Akadozik továbbá bizonyos szorongáscsökkentő szerek, illetve a gyerekeknek adható megfázás elleni pirulák és oldatok elérhetősége, ahogy népszerű vitaminok és immunrendszert támogató cseppek sem kaphatók.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyógyszerhiányt részletező listáján 1541 hiányzó tétel szerepel. 

A jelenlegi helyzet nemcsak Magyarországot érinti, hanem számos más európai országot is. Az ellátásban évek óta problémák vannak: alapanyaghiány, gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolások és a megnövekedett kereslet mind-mind szerepelnek az OGYÉI listáján található okok között, ahol a hiánytermékek azonos hatóanyagú helyettesítőit és a más kiszerelésű termékeket is felsorolják.

A gyógyszerellátás helyzetén a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború is sokat rontott, utóbbi miatt olyan alapvető csomagolási alapanyagok is hiányoznak, mint a papír és a karton. A jelenlegi helyzethez jelentősen hozzájárult a gyógyszergyártás globalizálódása is: a becslések szerint Kínában és Indiában gyártják az aktív gyógyszerhatóanyagok 60-80 százalékát, és ez a mértékű piaci koncentráció óriási veszélyekkel jár. Ha bármelyik gyártónál gondok adódnak, azt az egész világ megérzi, és az egyes cégek dönthetnek úgy is, hogy bizonyos terméket kivezetnek a piacról, ha már nem érzik nyereségesnek a termelését. Mindezek mellett az utóbbi hónapokban az infláció is rátett egy lapáttal a gyógyszeripar problémáira, nem beszélve a megnövekedett energiaárakról és a nyersanyagok beszerzési árának növekedéséről – hívja fel a figyelmet a HáziPatika.com.

Egységes megoldást keres az Európai Unió

Nemrég az Európai Bizottság bejelentette: megpróbál közbelépni és segíteni a gyártóknak abban, hogy fokozzák a gyógyszertermelést, emellett pedig igyekszik hatékonyabbá tenni az EU Gyógyszerstratégiáját. Az EU a Kínától való függőséget is enyhítené a kontinens gyártókapacitásainak növelésével. Az EB olyan javaslatot tervez, amely minden beteg számára biztosítaná a gyógyszerekhez való hozzáférést, és megakadályozná a gyógyszerek piacának zavarait. Az antibiotikumok terén például már egy hónapon belül lehet változás, a különféle vény nélkül kapható gyógyszereknél viszont nem lehet biztosat mondani.

(Borítókép: Férfi egy gyógyszertárban. Illusztráció: Getty Images)