Legyen szó nőről vagy férfiról, egy szakítás általában mindkét fél számára fájdalommal jár. A romkom filmek általában a gyengébbik nem szenvedését emelik ki egy ilyen helyzetben, de azt a mémet is rengetegen ismerik, amelyen a hölgy más férfiak nyakában bulizik, míg az elhagyott férfi az otthonában sírja magát álomba. A pszichológus szerint a férfiak valóban másképpen élhetik meg egy kapcsolat elgyászolásának folyamatát. A Velvetnek Szabó András Csuti és Zámbó Krisztián is elárulta, hogy ők hogyan dolgozták fel a szakításaikat.

Sosem egyszerű, ha egy párkapcsolatnak vége szakad, a békés elválás pedig csak ritkán adatik meg a feleknek. Ha valaki érzelmileg mélyen érintett volt a kapcsolatban, a szétválás akkor is fájdalmas a számára, ha tudja, hogy így a jövőben mindkét félnek nagyobb esélye van a boldogságra. A szakítás után sok esetben nem látjuk viszont a másik felet, azonban vannak olyan esetek, amikor életünk végéig kapcsolatban maradunk egykori szerelmünkkel.

Pál Krisztina pszichológus szerint a szakítás feldolgozása nagyban függ attól, hogy az mennyire érte váratlanul a feleket. „A gyász közismert öt fázisa, a tagadás, alkudozás, düh, lehangoltság és elfogadás értelmezhetők a szakítás kontextusában is, hiszen egy kapcsolat lezárulta ugyanúgy veszteség, mint egy munkahely elvesztése vagy egy családtagunk halála. Hogyha az az adott személyt teljesen váratlanul érte, az érzelmi sokk egy rendkívül erős pszichés reakciót válthat ki belőle” – kezdte a családterapeutaként is tevékenykedő szakember. „Előfordulhat, hogy az elhagyott fél úgy reagál a traumára, hogy nem hajlandó tudomásul venni a kapcsolat lezárását, távolítja magától a szakítás okozta erős érzéseket. Később, mikor már ezek a negatív érzések közelebb engedhetők, alkudozásba kezd, hívogatja, esetleg zaklatja a másik felet annak érdekében, hogy valamilyen típusú kapcsolattartás megmaradhasson közöttük. Amikor az illető rájön, hogy ez a taktika értelmetlen és még inkább tudatosíthatóvá válik a szakítás ténye, akkor dühbe gurul és hajlamos a volt partnerét hibáztatni minden problémáért. A szakítás feldolgozásának ebben a szakaszában az addig elfojtott érzelmek egyszerre törnek a felszínre. Ez gyakran a környezet számára is nehéz időszak, mert a negatív érzések kivetülhetnek. Nemcsak a volt partnert, hanem saját magát és a környezetét is hibáztathatja a veszteségtől szenvedő fél. A lehangoltság és az elfogadás a gyász utolsó szakaszai. A lehangoltság szakaszában depressziós benyomását keltheti a személy, ebben az időszakban gyászolják meg a felek a már soha meg nem valósuló közös jövőképet, egyben elengedve azt – fejtette ki a szakítás után tapasztalható gyászfolyamat különböző fázisait Pál Krisztina.

A férfiak nehezebben lépnek tovább?

A családterapeuta szerint több tényezőt kell figyelembe venni, hogy erre a kérdésre választ tudjunk adni. Fontos például, hogy melyik fél köteleződött el jobban, illetve, hogy mire alapult a kapcsolat. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak életében a szexualitás fontosabb szerepet tölt be, így egy csupán a szexuális együttléten alapuló kapcsolat végét lehetséges, hogy a férfi dolgozza fel nehezebben.

Egy átlagos kapcsolat esetén azt is figyelembe kell venni, hogy a partnereknek milyen jövőbeli tervei voltak egymással. Az a fél, aki összeköltözésen, esetleg házasságon és gyerekvállaláson törte a fejét, nehezebben engedi el a másikat.

Zámbó Krisztián többszöri szakítás ellenére is kitartott párja mellett, és most ismét boldogok együtt. A közösen töltött 12 év alatt háromszor mentek szét jelenlegi párjával, Takács Zsuzsival. Az énekes szerint egyértelműen a férfiak viselik nehezebben a szakítást.

„Ezt embere válogatja, de a férfiakat általánosságban szerintem jobban megviseli ez az élethelyzet. Nem csak a saját példám mondatja ezt velem. Láttam a barátaimat, haverjaimat is szakítás után. Van aki jól, más rosszul választ, de nem ettől függ, hogy ki viseli könnyebben vagy nehezebben” – fogalmazott Zámbó. Az énekes állítja, életében egyszer sem volt ő a szakító fél, pontosan emiatt rendkívül nehezen élte meg a kapcsolatai végét. Úgy véli, részben az online világnak köszönhető, hogy a kapcsolatok hamarabb tönkremennek, mivel a férfiak és a nők egyaránt könnyebben tudnak új párra találni.

„Nekem mindig hosszú kapcsolataim voltak. Igazság szerint én még egyetlenegy páromat sem hagytam el. Általában sosem jelentettük ki a szakítást, hanem egyszer csak véget ért a kapcsolat. Ha szerelmes voltam, mindig nehezen tudtam ezt feldolgozni. Amikor Zsuzsikával volt egy szünet, akkor én teljes önpusztításba kezdtem. Két hónapig ki sem mozdultam a lakásból. Írogattam neki és hívogattam. Ő nem vette fel és sosem hívott vissza, mindössze annyit írt, hogy ne zaklassam” – emlékezett vissza. Zámbó Krisztián nagyjából két hónap elteltével nyugodott bele a helyzetbe. Többet nem üzengetett Zsuzsikának, ám amikor kezdte volna elgyászolni a kapcsolatot, a nő hirtelen felbukkant.

„Mindenkiben van némi ego és dac, amivel nincs semmi baj, de szerintem Zsuzsi ekkor megijedt, hogy elveszíthet. Természetesen nem féltékennyé akartam őt tenni, tényleg túl akartam rajta lépni, mert nagyon szenvedtem. Amikor újra találkoztunk, azonnal tudtam, hogy nem kell nekem senki más” – nevetett fel az énekes.

Pál Krisztina szerint ha egy pár tagjai már többször szakítottak, a kapcsolat jövőjét önkritika és a személyes fejlődés mentheti meg. Hiányukban újra ugyanazokba a hibákba eshetünk a következő alkalmakkor.

Az önkritika a kulcs

Az ilyesfajta önreflexió híve Szabó András Csuti is, akinek állítása szerint két említésre méltó kapcsolata volt az életében. Míg az egyiket véleménye szerint könnyen feldolgozta, a másik alkalommal nagyon szenvedett. Bár úgy véli, az idő mindent megold, a szakítás intelligens és kulturált feldolgozásához elengedhetetlennek véli a magas érzelmi intelligenciát.

„Az életünk előrehaladtával tapasztalatokat gyűjtünk, amelyek egy jövőbeli, hasonló élethelyzetben már segítenek máshogy hozzáállni a dolgokhoz. Ha megvan a kellő alázatunk önmagukkal szemben, akkor képesek leszünk egyfajta önreflexióra, ami rengeteget segít. Jobban megismerhetjük önmagunkat, ha egy kicsit befelé fordulunk” – mutatott rá az üzletember.

Egy új kapcsolat megoldást jelent?

Zámbó Krisztián és Csuti is egyetért abban, hogy semmiképpen sem jó megoldás, ha valaki azonnal egy új kapcsolattal szeretné feledtetni a régit. Bár Zámbó Krisztián kapcsolatfüggőnek vallja magát, véleménye szerint ez a típusú feldolgozási igyekezet hosszú távon nem válik senki hasznára.

„Azt gondolom, ha a férfi szakít a nővel, tegye azt, amit általában a nő: kizárólag önmagával kezdjen el foglalkozni. Sportoljon, dolgozzon, legyen a haverjaival, ne igyon és ne drogozzon. Úgyis akkor jön az életünkbe új kapcsolat, amikor a legkevésbé várnánk” – mondta Zámbó.

Csuti is egyetért az énekessel abban, hogy a szakítás után nem szabad önpusztító életmódba kezdeni, ugyanakkor bevált recept sincsen arra, hogyan léphetünk túl hamar egy szakításon.

„Nincs bevett három pont, amelyeken ha végigmegyünk, akkor meggyógyul a lelkünk. Minden ember és minden élethelyzet más. A belső lelki vívódás ugyanakkor mindenkinél okozhat fizikai tüneteket. Ha túlságosan stresszes az életünk, próbáljunk meg tenni ellene. Ami biztosan segíthet, ha a belső hangunkra figyelünk, ugyanis valahol mélyen ott van bennünk a válasz minden kérdésre” – mondta Csuti.

(Borítókép: Csuti. Fotó: Index/Kaszás Tamás)