„Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” – áll a jól ismert idézet a Bibliában, ami jól mutatja, hogy az emberek két évezreddel korábban is tudtak valamit arról, hogy az intelligencia bizony nem feltétlenül a boldogság kulcsa. Cikkünkben összesen hét olyan ok-okozati összefüggést mutatunk be, ami beárnyékolhatja gondtalannak áhított életünket.

Életrevaló gondolkodás, találékonyság, értelem: az intelligens emberekről azt mondják, a jég hátán is megélnek, mi több, éles eszüknek köszönhetően a munkaerőpiacon is könnyű a dolguk. Bár sokszor úgy tűnhet, ezeknek az embereknek mindene megvan: anyagi biztonság, sikeresség, egy szerető társ és támogató család, ránézésre mégis boldogtalanok és sokszor érzik magányosnak magukat. Alább a háttérben húzódó lehetséges okokat mutatjuk.

Túlanalizálnak

Míg mások képesek valaminek felhőtlenül örülni, addig az intelligens személyiségek elemezni kezdik a történéseket, és akarva-akaratlanul a pozitív dolgokban is találnak valamilyen kivetnivalót. Mire mindent megvizsgálnak, a kedvük is elmegy mindentől.

Nagyok az elvárásaik

Az okos emberek aligha érik be kevéssel, legyen szó akár önmagukról vagy másokról. Mivel rendkívül tájékozottak, mindentől és mindenkitől sokat várnak, ám az esetek többségében nem kapják meg, amit akarnak. Végül ahelyett, hogy örülnének annak, ami van, inkább elkeserednek.

Nehezen barátkoznak

Miután nagyok az elvárásaik, az intelligens emberek barátot is nehezebben találnak, valamint ők maguk is nehezebben nyílnak meg. Mivel ebből kifolyólag kevesebb szoros ismerősük van, az önfeledt baráti programokra is kevesebb esélyük jut.

Elrugaszkodnak a realitástól

Bár az állítás ellentmondásos, az okos emberek sokszor tényleg képesek elrugaszkodni a valóságtól. Mivel mindig túlgondolják a dolgokat és az elvárásaik is hatalmasak, gyakran rosszul ítélnek meg helyzeteket, emiatt pedig rossz döntéseket hoznak.

Stresszesek

Kutatások kimutatták, hogy minél magasabb valaki intelligenciaszintje, annál stresszesebb. A felsőbb csoportba tartozó személyiségek ugyanis mindent komolyan vesznek, így még a legkisebb, legjelentéktelenebb feladat elvégzése, megismerése is óriási idegeskedéssel jár számukra, ami nagyban gátolhatja a boldogságukat – mutat rá a femcafe.hu.

Sokat vannak egyedül

Nagy baráti társaságok híján sok időt töltenek egyedül, ám többnyire így is remekül érzik magukat. Ennek a hátránya azonban, hogyha egy nagyobb közösségbe kerülnek, hajlamosak kényelmetlenül érezni magukat.

Mentális problémákkal küzdhetnek

Aki intelligens, annak nagy esélye van arra, hogy mentális problémák alakuljanak ki nála. A depressziós, bipoláris és kórosan idegeskedő emberek nagy részét magas IQ-val áldotta meg a sors, ám ezek a problémák súlyosan beárnyékolják a boldogságukat, legyenek bármilyen okosak.

(Borítókép: Egy borúsan a távolba tekintő férfi. Illusztráció: Getty Images)