Olaszországban nagy hagyománya van a vacsora után elfogyasztott fekete kávénak.

Amennyiben járt már Olaszországban, bizonyára tapasztalta, hogy az esti étkezések után szinte kivétel nélkül mindenhol kávéval kínálták, ami nem véletlen: az olaszok előszeretettel fogyasztanak kávét az étkezések után, legyen szó akár ebédről, akár vacsoráról. A főétkezések idején rengeteg kis kávés standdal találkozhatunk az országban, aminek egyik oka a megszokás, a másik pedig a kávé emésztést segítő tulajdonságainak kihasználása.

Noha az olaszok a legnagyobb európai fogyasztók, számos ázsiai kultúrában is az esti étkezés része valamilyen alkoholos vagy épp koffeintartalmú ital fogyasztása az emésztési folyamatok támogatása érdekében.

Amikor étkezés után kávézunk, a kontextus nagyon fontos. Meg kell néznünk, hogy ki issza, mennyit iszik, és milyen típusú kávét fogyaszt

– mutatott rá a részletek fontosságára Will Cole dietetikus.

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy milyen minőségű a szóban forgó kávé, amikor az ital jótékony vagy káros hatásairól beszélünk. Ebben az összefüggésben Cole a hagyományos kávé híve, így a továbbiakban nem beszélhetünk a hazánkban elterjedt kapszulás vagy éppen 3 az 1-ben instant kávékról. A valódi kávé polifenolokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz, így kifejezetten hatásos lehet a krónikus betegségekkel, valamint az általános, szezonális allergiákkal szemben. Cole a kávé fentebb említett, emésztést segítő hatását is kiemelte. 

Mint arra rámutatott, a kávéfogyasztás javíthatja a belek mozgását és segít a rendszeresség fenntartásában.

A rengeteg jótékony hatás ellenére a szakértő azt javasolja, hogy délután három óra után már senki se fogyasszon kávét, ugyanis kontraproduktív lehet: felboríthatja az alvás ritmusát és fel is bolygathatja az emésztést. 

Cole szerint a legjobb megoldás, ha este a kávé koffeinmentes verzióját választjuk.

(Well & Good)

(Borítókép: Kávé. Illusztráció: Ekaterina Smirnova/Getty)