Az avokádó szerves része a legtöbb diétának, mivel magas fehérjetartalma mellett rengeteg rosttal, káliummal, magnéziummal, B-vitaminokkal és karotinoidokkal is büszkélkedhet. Ugyanakkor magas kalória- és zsírtartalma miatt sokan megkérdőjelezik, hogy valóban egészséges-e a rendszeres fogyasztása.

Javítja a bélrendszer működését

Mivel az avokádó rengeteg élelmi rostot tartalmaz, segíti a bélrendszer egészséges működését. Egy darabban körülbelül 13,5 gramm rostot találunk, ami majdnem fele a napi 28-34 grammos általános étrendi ajánlásoknak. Nemcsak a kellemetlen gyomorfájdalmakon segíthet, de csökkentheti a megmagyarázhatatlan hasmenéseket is, amik tápanyag-felszívódási zavarokhoz vezethetnek, ha nem kezelik időben.

Kontrolálja a testsúlyt

Bár az avokádó igen nagy zsírtartalommal rendelkezik és emiatt tántorodnak el sokan a rendszeres fogyasztásától, valójában nem járul hozzá a súlygyarapodáshoz. Ezt egy 2022-es tanulmány is alátámasztja, amely során megfigyelték azokat az embereket, akik hat hónapon keresztül napi egy avokádót ettek. Mindez a rost- és egyenesen telítetlen zsírsavtartalma miatt lehet. A rostok bizonyítottan növelik a jóllakottság érzését, míg az egyszeresen telítetlen zsírok (különösen az olajsav) megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkenthetik a zsírraktározást.

Védi a szívet

A szívbetegségek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében elengedhetetlen a káliumban, magnéziumban, rostokban, folsavban, egyszeresen telítetlen zsírokban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag étrend. Ezek mindegyike megtalálható egy avokádóban.

A kutatók szerint továbbá egy fél adag vaj, margarin, tojás, sajt, joghurt vagy feldolgozott hús felcserélése ugyanannyi avokádóra jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és koszorúér-betegség kockázatát. A felmérések szerint ez azért lehetséges, mert az avokádó csökkenti az oxidált LDL-koleszterint, amely az artériák eltömődéséhez vezethet.

Javíthatja az agyműködést

Az avokádó lutein tartalmának köszönhetően még az agy kognitív funkcióit is javíthatja. A lutein egy karotinoid vagy növényei pigment, amely az emberi agy teljes karotinoid-koncentrációjának 66-77 százalékát teszi ki. Egy antioxidáns vegyületről van szó, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ez pedig segíti az agy védelmét. Idősebb személyekkel végeztettek kognitív teszteket és a kutatás során egyértelműen javult a tesztalanyok memóriateljesítménye a rendszeres avokádó fogyasztás után.

(EatingWell)

(Borítókép: Avokádó. Fotó: Getty Images)