Sok állatbarátot elkeseríthet a kutatók véleménye.

Több kutatás is állítja, hogy bármennyire is jó érzés, nem ajánlatos összebújni kis kedvencünkkel a téli időszakban. A kutyatartók több mint a fele felengedi az ágyába négylábú barátját, amivel egészen addig nincs is probléma, amíg egy vastag paplannal be nem takarjuk.

Ilyen esetben ugyanis fennállhat a túlmelegedés kockázata, mert a nehéz takarók alól nehezebben tud kijönni, ha melege van.

Katy Alexander, a Blue Cross állatmentő klinika állatorvosi kutatásvezetője szerint ez főként a kisebb méretű kutyákat, a kölyköket, az idősebb fajtákat és az ízületi gyulladásban szenvedőket érinti, amelyek a takaró nyújtotta melegből nehezen akarnak kimenni.

A kutyákkal való együtt alvás hatása az emberek alvására elég megosztó a szakértők körében. Egy 2020-ban készült tanulmány szerint az emberek sokkal többet mozognak az éjszaka folyamán, ha egy kutya is tartózkodik velük az ágyban. Bár a résztvevők egyike sem számolt be bármilyen alvászavarról, a túlzott mozgás arra utalhat, hogy a gazdik nem alszanak olyan kiegyensúlyozottan, mint azt gondolják.

Egy 2018-as kutatásban a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akik a kutyájuk mellett alszanak, „erősebb komfort- és biztonságérzettel” rendelkeznek az éjszaka folyamán. Ellenben a macskatartók pont az ellenkezőjéről számoltak be, őket ugyanis zavarta az alvásban négylábú kedvencük.

Mindazonáltal több kutató is azzal érvel, hogy a háziállatokkal való ágymegosztást a történelem során számos különböző kultúrában széles körben gyakorolták és szerintük, ha ez nem esett volna jól az embereknek, akkor egyszerűn nem aludtak volna együtt az állatukkal.

A történelem során az emberek megosztották alvóhelyeiket más emberekkel és más állatokkal. Javaslatunk szerint az ember-állat és a felnőtt-gyermek együttalvást optimizálni kellene, és társadalmilag releváns szokásként kellene megközelíteni

– mondta Bradley Smith, az idézett tanulmány szerzője, az ausztráliai Central Queensland Egyetem pszichológusa.

(HGY)

(Borítókép: Házikedvenccel alvás. Fotó: Getty Images)