Több ok is megbújhat a krónikus fáradtság hátterében. Némely panaszok könnyen orvosolhatók, másokhoz azonban orvosi segítségre lehet szükség.

A fáradtságot sokszor nem vesszük komolyan. Betudjuk annak, hogy sokat és sokáig dolgozunk, stresszelünk a magánéletünk miatt, esetleg túl sok görbe estét tartottunk az utóbbi időben. A háttérben azonban számos olyan ok is állhat, amely valójában komoly egészségügyi vagy életmódbeli problémát jelent, ha pedig hosszútávon nincs részünk pihentető alvásban, az okozhat komoly panaszokat. Alább bemutatjuk, mikor érdemes felkeresnünk szakértőt a témában.

Alvási apnoé

Alvási apnoé, vagyis alvászavar esetén olyan légzészavarok lépnek fel, amelyek megzavarják az alvási ciklust. Emiatt hiába fekszünk le időben és fordítunk megfelelő időt az alvásra, mégsem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat. Ennek a betegségnek számos komoly szövődménye lehet, ezért ha ilyesmire gyanakszunk, minél hamarabb menjünk alvásvizsgálatra. Az alvási apnoé egyik tipikus velejáró tünete az éjszakai fogcsikorgatás és a rendszeres horkolás.

Téli vagy tavaszi fáradtság

Sokan szívesen hangoztatjuk a téli és tavaszi időszakban, hogy szezonális fáradtság lett úrrá rajtunk. Ennek azonban valóságalapja is van, hiszen a kimerültség bizonyíthatóan szezonálisan visszatérő problémát okoz. Ennek oka, hogy a napfényben és tápláló ételekben hiányos téli időszakban szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárai kimerülnek, immunrendszerünket pedig kimeríti az ilyenkor terjedő nátha- és influenzavírusokkal vívott állandó csatározás. Sokaknál emiatt a tél utolsó heteiben alvászavar és általános rossz közérzet jelentkezik, ráadásul a kevésbé megerőltető tevékenységek is fárasztónak, megterhelőnek tűnhetnek. A HáziPatika.com rámutat, hogy a kevés napfény hatására D-vitaminból, az egyoldalú táplálkozás miatt pedig C-, illetve B-vitaminokból szenvedhet hiányt a szervezetünk. Éppen ezért télen is fontos a lehető legváltozatosabb táplálkozás, valamint a vitaminpótlás.

A patikák polcain vény nélkül is elérhetőek olyan komplex készítmények, amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen vitaminokat – a B-vitamincsalád hiányának ellensúlyozására különösen jól jöhetnek ezek a táplálékkiegészítők.

Túlzott koffeinbevitel

Ha fáradtak vagyunk, a legtöbben felhajtunk egy - vagy akár több csésze kávét, esetleg már koffein-tartalmú italt. Ezek a készítmények azonban csak átmeneti lendületet biztosítanak, túlzott fogyasztásukkal épp a kívánttal ellentétes hatást érhetünk el.

A koffein stimulálja a központi idegrendszert, így éberebbé, energikusabbá tesz, a kezdeti energialöket után viszont sokszor fáradtabbnak érezhetjük magunkat, mint azelőtt, hogy megittuk volna az élénkítő italt.

via GIPHY

Attól függően, hogy mikor fogyasztjuk, a koffein az éjszakai pihenésünkre is hatással lehet. A rossz éjszakák csak fokozzák a másnap érzett fáradtságot, így pedig bezárul az ördögi kör. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy napi 400 milligrammnál több koffeint semmiképpen se vigyünk be a szervezetünkbe, az esti órákban pedig mindenképpen kerüljük az élénkítő italokat és ételeket, mint például az étcsokoládét.

Komoly betegségek

A fáradtság a betegségek egyik legáltalánosabb tünete. Ez jelzi, hogy a szervezetünk valamilyen kórokozóval viaskodik, így minden energiáját a gyógyulásra fordítja. Influenzásan például úgy érezhetjük, ahhoz sincs erőnk, hogy felkeljünk az ágyból. A fáradtság ilyen esetben néhány napon belül enyhül, ahogy szervezetünk felülkerekedik a betegségen.

Az elhúzódó, krónikus fáradtság hátterében ugyanakkor súlyosabb panaszok is állhatnak, például vashiányos vérszegénység, vérnyomászavarok, szívbetegségek, pajzsmirigy-rendellenességek vagy depresszió.

Amennyiben a fáradtság visszatérő probléma és hosszú ideig, látszólag bármiféle indok nélkül jelentkezik, úgy mindenképpen érdemes felkeresni egy orvost, aki segíthet feltérképezni a háttérben meghúzódó okokat.

(Borítókép: Fáradt férfi. Illusztráció: Getty Images)