Az úgynevezett aranymetszés szabályai szerint állítja össze időről időre a legszebb nők és legjóképűbb férfiak listáját egy brit sebészközpont. Idén az egyik népszerű Netflix-sorozat, a Bridgerton sztárja került az utóbbi felsorolás élére.

Az aranymetszés egy olyan arányosság, amely természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között. Az úgynevezett aranyarány értékét 1,618-ban állapították meg, az ókorban isteni számnak nevezték. Definíciója alapján két rész az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész úgy aránylik a nagyobbik részhez, mint a nagyobbik rész a kisebbikhez. Egy ember esetében például ha a test magassága 1000 centi, a test alsó része a köldöktől 618, a test felső része a köldöktől 382, a fej hossza pedig 146 centi.

Ezt az isteni szabályosságot veszi alapul időről időre a brit sebészközpont, amikor egy számítógépes térképészeti technika segítségével felállítja a legszebb nők és legjóképűbb férfiak listáját.

A felsorolásban rendszerint nemzetközi hírességeket rangsorolnak, az idei lista élére pedig nem más, mint a  Bridgerton című sorozat első évadának sármőrje, a 34 éves Regé-Jean Page került. 

A második helyen Chris Hemsworth végzett, míg a dobogó harmadik fokát Michael B. Jordan foglalta el. Harry Styles éppen lecsúszott a dobogóról, de megkapta a negyedik helyet.

A rangsor összeállításához használt technológiát a gyakorlatban is alkalmazó orvos, dr. Julian De Silva a Daily Mailnek beszélt arról, hogy a fentebb említett számítógépes technika lehetővé teszi a sebészeknek, hogy megfejtsék: mitől lesz valaki fizikailag szép. Ez pedig a műtétek megtervezésekor kifejezetten hasznos.

(Life)

(Borítókép: Regé-Jean Page és Chris Hemsworth. Fotó: Getty Images)