Kétségkívül barátságosabb megoldásnak tűnik, mint az injekció.

Mint ismert, a koronavírus-járvány kirobbanása óta kísérleteznek a kutatók különféle típusú és technologiájú védőoltások kifejlesztésével. Többek között ennek köszönhetően lett világszerte ismert a magyar kutatóbiológus, Karikó Katalin. A Széchenyi-díjas biokémikus több évtizedes kutatói pályájának legfőbb eredménye az mRNS alapú vakcina kidolgozása.

Az injekció mellett Kínában hamar kifejlesztettek egy nazális, vagyis orron keresztül beadható oltóanyagot is, amelynek használatát 2022 szeptemberében hagyták jóvá a már elérhető Covid-vakcinák (Sinopharm, Sinovac, CanSino) mellett. Mióta Kínában engedélyeztették az orrspray formában is beadható készítményt, azóta viszonylag nagy a csend a témában, ám nemrég Indiában is zöld utat kapott a nazális vakcina. 

Decemberben az indiai gyógyszerfelügyelet is jóváhagyta az oltóanyag elsődleges vakcinaként való használatát.

A magánkórházakban egy adag 800 rúpiába, azaz nagyjából 3600 forintba, az állami kórházakban pedig 325 rúpiába, vagyis 1432 forintba kerül majd – írja a BBC cikke alapján a hazipatika.com. A két adagot 28 nap különbséggel kell az orrba fecskendezni. 

Az ilyen típusú vakcina előnye, hogy az antitestek már a bejutási ponton semlegesíthetik a vírust, ráadásul a technológia más, hasonlóan terjedő vírusokra is alkalmazható lesz a későbbiekben. A koronavírus elleni orrspray meggátolhatja a kórokozó bejutását a szervezetbe, illetve később más felső légúti fertőzésre is „átprogramozható”.

(Borítókép: Férfi orrpsray-t használ. Illusztráció: photosvit/Getty)