A National Cancer Institute előrejelzése szerint az új rákos megbetegedések száma évente 23,6 millióra emelkedhet 2030-ra. A magas számok miatt is különösen fontos, hogy odafigyeljen az egészségére.

Íme néhány hétköznapi tevékenység, melyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve.

Nem kezeljük a stresszt

Bár a National Cancer Institute szerint a stressz nem vezet azonnal rákhoz, a szervezet stresszre adott válasza – például a megemelkedett vérnyomás, a szapora szívverés és a magas vércukorszint – elkerülhetetlenül rákos megbetegedést okozhat. Az elmúlt években például összefüggéseket fedeztek fel a pszichés stressz és a rák között is, mivel ilyen állapotban hajlamosabbak lehetnek olyan tevékenységekre, mint a dohányzás, a túlevés vagy az alkoholfogyasztás.

Túl sok ülőmunka

Egy, a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban megjelent 2014-es kutatásban német tudósok megállapították, hogy minden további napi két óra mozgásszegény cselekvés esetén a vastagbélrák, az endometriumrák, és a tüdőrák kockázata is nő, 8, 10 illetve 6 százalékkal.

Illatos gyertya

Az EPA szerint az illatos gyertyák tele vannak potenciálisan veszélyes vegyi anyagokkal, például benzollal és toulollal, és ezek rendszeres belélegzése növelheti a rák kockázatát.

Bizonyos mosószerek használata

Egyes mosószerek 1,4-dioxánt tartalmaznak, mely rákkeltő lehet. A korábbi kutatások során ennek a vegyszernek kitett állatoknál nagyobb arányban alakultak ki májdaganatok, mint azoknál, akiken másfajta anyagokat teszteltek.

Mikrohullám sütőben elkészített pattogatott kukorica

A PLOS One folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány szerint azok a zacskós finomság, melyek diacetilt tartalmaznak veszélyesek lehetnek, hiszen ez az anyag tüdőproblémákat okozhat. A diacetil egyébként az e-cigaretták egyik vegyi anyaga. A diacetil használata az élelmiszeriparban amúgy Európában és így Magyarországon is tiltott.

(bestlifeonline)

(Borítókép: Beteg férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)