Ferde esték, átbulizott hétvégék, néhány pohár hűsítő sör vagy csak pár pohár bor a vacsorához: az alkoholfogyasztás kultúrája mindenki számára más és más, a mértékletesség azonban minden esetben kiemelten fontos, hogy megőrizzük egészségünket és ne váljunk függőkké.

Súlyos egészségügyi és pszichés problémákkal járhat a mértéktelen alkoholfogyasztás, éppen ezért minden alkalommal, amikor felöntünk a garatra, fontos, hogy figyeljünk a mennyiségre. Dr. Kapocsi Judit, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája elárulta, miből mennyit fogyaszthatunk el biztonsággal.

Mint azt kifejtette, az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, ha pedig rendszeresen ennyit iszunk, akkor hosszú távú emelkedéssel számolhatunk. Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akik eleve magas vérnyomással küzdenek, de mindenki számára érdemes megfogadni a különböző típusú italokra vonatkozó elfogadható mennyiségeket, ami a 65 évnél fiatalabbak számára kettő, az idősebbeknek egy italt jelent naponta.

Egy ital jelenthet 355 ml sört, 148 ml bort vagy 44 ml tömény alkoholt.

Akik magas vérnyomással küzdenek, nekik mindenképpen észben kell tartaniuk, hogy az alkohol megváltoztatja a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek hatását és növelheti a mellékhatások előfordulását, ezért számukra különösen fontos figyelni a megadott mértékek betartására.

A vörösborban található antioxidáns hatású polifenolok érvédő hatásuk miatt bár segítenek a szívbetegségek megelőzésében, fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, egy pohárnál nagyobb mennyiségű vörösbor pedig megemeli a vérnyomást. A legcélravezetőbb, ha eleve valamilyen szív-és érrendszeri betegséggel küzdünk, akkor a vörösbor-fogyasztás kapcsán kikérjük egy kardiológus véleményét. Vese- és májbetegeknek kizárólag alkoholmentes vörösbor alkalmi fogyasztása javasolt, a polifenolok pozitív hatásai ugyanis számukra is kedvezőek.

via GIPHY

„Az alkoholfogyasztás és vérnyomás összefüggéseinél gondolnunk kell az alkoholbetegekre is. Ha a jelentős mennyiségű italozást csupán közepesre mérsékli egy beteg, a vérnyomásértékei csökkenni fognak valamilyen mértékben, ugyanakkor ha az alkoholbeteg hirtelen abbahagyja az ivást, akár veszélyes mértékben is megemelkedhet a vérnyomása néhány napig. Ezért nekik kifejezetten ajánlott szakember felügyelete és irányítása, ahogyan az alkoholgondokkal nem küzdő magasvérnyomás betegeknek is érdemes egyeztetniük az orvossal, milyen gyakran, mit fogyasztanak, és hogyan befolyásolja ez a vérnyomásukat, a gyógyszereik hatását” – idézi dr. Kapocsi Juditot az Egészségkalauz.hu.

(Borítókép: Söröző férfi. Illusztráció: Getty Images)