Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tápanyagdús, változatos étrend kialakítása mindennapos főzéssel és bevásárlással, a konyhában töltött hosszú órákkal és nagy áldozatokkal jár – holott néhány egyszerű tippet betartva, az ételek tudatos tervezésével és tárolásával már sokat tehetünk az egészségünkért.

15 perc tervezés az egész hétre

Ha tudjuk, hogy a hétköznapjaink sűrűek lesznek, gondolkodjunk előre: írjuk össze a hétvégén mindössze 15 perc időráfordítással, a következő hét összes étkezését, és az azokhoz szükséges alapanyagokat. A bevásárlást így már céltudatosan tervezhetjük meg, ráadásul mindezt már számos felületen online, kényelmesen is elintézhetjük. Egy este összeállított listát például akár már másnap reggelre, egy megadott időpontra is megkaphatunk. Mivel az elkészített ételek 4 napig fogyaszthatók biztonságosan, jelöljünk ki a hét két napjára egy-egy idősávot, amikor az ételeket elő- illetve elkészítjük. Így a hétköznapokon még csak gondolkodnunk sem kell majd azon, mikor és mit fogyasszunk.

Dobozoljunk okosan!

Ha légmentesen lezárt dobozokban, biztonságosan tároljuk a heti menüt, mindig ízletes és friss ételeket fogyaszthatunk. Sose helyezzük például a frissen elkészült, forró ételeket a hűtőbe: ez egyrészt a készüléknek sem tesz jót, hiszen extra energiával kell visszahűtenie a belső teret. Másrészt, ha legalább 30 percig hagyjuk kihűlni a dobozok tartalmát, és csak aztán helyezzük azokra a fedőt, elkerülhetjük, hogy a lecsapódó pára nedvessé, és így romlandóbbá tegye az ételeinket.

Fontos azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára: egy óránál tovább semmiképp se hagyjuk szobahőmérsékleten az elkészült ételt.

Használjuk okosan az alapanyagokat

Ha hétköznap nem szeretnénk foglalkozni a főzéssel, nem érdemes olyan ételeket választanunk, amelyek 1-2 napon belül megromlanak – ha mégis, azokat időzítsük a hét elejére. Az állati eredetű alapanyagokból készült fogásokat – azaz, amelyek tejet, húst vagy tojást tartalmaznak – időzítsük a hét elejére, a növényi alapúakat pedig a hét végére. Hamar megtanulhatjuk, hogy milyen zöldségek állnak el tovább a hűtőben: a szeletelt paradicsomot például koktélparadicsomra, a salátát friss bébispenótra cserélhetjük.

Tároljuk megfelelően az élelmiszereket

Ha minél kevesebb bevásárlással szeretnénk minden nap friss ételeket fogyasztani, érdemes ismernünk a hűtőnket. Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a legkevésbé hideg, alul pedig a leghidegebb. A húst és a halat helyezzük a legalsó polcon, a tejtermékeket a középső polcokon, a zöldségeket pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes elhelyezni. A legújabb LG hűtőkben már az alsó tárolórekeszek páratartalmát is ahhoz mérten állíthatjuk be, hogy zöldség vagy gyümölcs kapott bennük helyet.

Hogy ételeink a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak legyenek, a hűtő hőmérsékletét állítsuk maximum 4 °C-ra. Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak megromolhatnak, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg.

Az sem mindegy, hogyan használjuk a hűtőajtó rekeszeit: ha hajlamosak vagyunk a joghurtokat és a tojást a hűtőajtóban elhelyezni, érdemes tudnunk, hogy itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Ha gyakran használjuk gyorsan romló termékek tárolására a hűtőajtót, érdemes DoorCooling+ technológiájú hűtőt választanunk, amely külön hideg levegőt juttat az ajtó rekeszeibe az egyenletes hőmérsékletért. Fontos, hogy a hűtőszekrényünk akkor funkcionál megfelelően, ha a hideg levegőnek van helye egyenletesen áramlani a termékek között – éppen ezért nem érdemes egymásra halmozni azokat.

(Borítókép: Férfi salátát eszik. Illusztráció: Getty Images)