Egy újság megkeresésére két fogorvos elmondta, melyek azok a dolgok, amik teljesen kiborítják a betegek részéről. Ön csinál ilyeneket?

A tál mellé köpés

Sam Jethwa kozmetikai fogorvos szerint ez minden jelenlévő számára kínos pillanat, a legrosszabbul pedig az asszisztens jár, mert neki kell feltakarítania.

Közös fogkefe a párunkkal

Dr. Jethwa szerint szintén kiakasztó dolog, ha a beteg bevallja, hogy a párjával közös fogkefét használ.

„Bármennyire is szeretjük a másikat, ezt akkor sem szabad csinálni. A fogmosás néha az íny vérzését okozza, amivel mindenkit, akivel megosztod a fogkeféd, vér úján terjedő fertőzéseknek teszel ki. Sok száz különböző baktérium és vírus van a szánkban, és azok emberek, akik közösen használnak egy fogkefét, továbbadhatják ezeket egymásnakBár ez viszonylag ártalmatlan dolog is lehet, például egy közönséges nátha vagy ajakherpesz, de ha az a személy, akivel együtt élsz, Hepatitis B-vel vagy HIV-vel fertőzött, ezek a fogkefével is átadhatók és súlyos egészségügyi következményekkel járnak” – figyelmeztetett Dr. Ben Atkins, az Oral Health Foundation fogorvosa.

A beteg nem mos fogat

Dr. Alan Clarke fogorvos, a belfasti Paste Dental klinika igazgatója arról számolt be, hogy bármilyen hihetetlen is, sok betegeknek egyáltalán nem szokásuk fogat mosni.

„Nem arról beszélünk, amikor kihagyunk egy esti fogmosást, mert későn megyünk lefeküdni, vagy alig tudjuk nyitva tartani a szemünket egy hosszú munkanap után. Hanem arról van szó, amikor valaki 15-20 éve nem mosott fogat, vagy sosem tette. Igen, ez számunkra is meglepetés, de gyakran találkozunk vele” – mondta az orvos. 

(nlc/MailOnline)

(Borítókép: Fogorvosi vizsgálat, illusztráció Fotó: Getty Images)