Génszerkesztésre használt rendszerrel sikeresen kezeltek áttétes daganatokat japán kutatók. Az eljárás azért is forradalmi, mert annak során kizárólag a rákos sejtek sérülnek.

A Tokiói Egyetem kutatói egy mesterséges DNS-sel emberi méhnyakrákos és mellrákos sejteket, valamint egerek melanómás sejtjeit célozták meg és pusztították el. A kutatócsoportot vezetője, Akimicu Okamoto professzor szerint a céljuk az volt, hogy egy olyan rák elleni szert fejlesszenek, amely az eddig használt gyógyszerekkel ellentétben különbséget tud tenni az egészséges és rákos sejtek között.

A kísérletben kémiai úton szintetizált, hajtűszerűen hajlított alakú, úgynevezett dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz (amiket a rákos sejtek túltermelnek) kapcsolódtak. A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát. Ennek hatására a tumor növekedése leállt és a szervezet fel tudott lépni ellene anélkül, hogy az egészséges sejtek is roncsolódtak volna.

Okamoto úgy véli, ez a betegek és a gyógyszergyártók számára is jó hír, így ugyanis hatásosabb gyógyszereket fejleszthetnek majd a jövőben.

(Egészségkalauz)

(Borítókép: Gyógyszerkészítés. Illusztráció: Getty Images)