Szerencsénket vagy balszerencsénket többnyire a véletleneknek vagy a karmának tulajdonítjuk, egy pszichológia professzor szerint azonban a tetteink és a gondolkodásmódunk is befolyásolja, hogy mennyire vagyunk mázlisták.

Richard Wiseman, az egyesült királyságbeli Hertfordshire-i Egyetem professzora tíz éven át kutatta a szerencsét. Ez idő alatt összesen négyszáz emberrel beszélt, akiknek egy része szerencsésnek, mások szerencsétlennek tartották magukat. A beszámolók alapján megállapította, hogy azok, akik úgy érezték: a szakmai és magánéletükben is mázlijuk van, hasonló módon reagáltak adott helyzetekre. Ez alapján négy olyan szokást, illetve tulajdonságot állapított meg, ami a szerencsés személyekre jellemző.

Megragadják a lehetőségeket

A szerencsés emberekre jellemző a rugalmasság, hogy céljuk felé ha kell, százféleképpen is megpróbálnak eljutni. Ez a rugalmasság sokszor olyan helyzetekbe hozza őket, ahol nagyobb eséllyel találkoznak új emberekkel és jobban építhetik a kapcsolataikat.

Akik nem így tesznek, azért nem érezhetik magukat kiváltságosnak, mert kimerítik a saját lehetőségeiket. Mindig ugyanúgy és ugyanazokkal az emberekkel beszélgetnek, ugyanazon az útvonalon mennek munkába és térnek haza, valamint ugyanazokra a helyekre mennek nyaralni. Bár a megszokás biztonságérzetet adhat, ha nem lépünk ki a komfortzónánkból, ne is várjuk világrengető történéseket.

Hallgatnak a megérzéseikre

A személyiségtesztek rámutattak, hogy a szerencsétlen emberek általában feszültebbek és szorongóbbak, ez a szorongás pedig határozatlansághoz vezethet. A szerencsések ellenben gyakran gyorsan, intuíciójuk szerint döntenek. Ha megbíznak a zsigeri képességeikben, nagyobb valószínűséggel cselekednek, ezáltal pedig új lehetőségek gördülnek az útjukba – mutat rá a Femina.hu.

Optimisták

„A pohár félig tele van!” Fortuna kegyeltjei gyakran a szerencsétlen helyzetekben is látnak valami pozitívat. Egy kísérletben Wiseman arra kérte az alanyokat, hogy képzeljék el, ahogy egy bankban várakoznak, miközben egy fegyveres rabló lövöldözni kezd és eltalálja őket a karjukon. Vajon ez szerencsés vagy szerencsétlen történés?

A szerencsétlenebb személyek azt mondták, hogy ez óriási balszerencse, és csak ők lehetnek olyan szerencsétlenek, hogy eltalálja őket a golyó. A szerencsések máshogy közelítették meg a történetet. Ők úgy vélekedtek, hogy sokkal rosszabbul is járhattak volna. Az egyikük megjegyezte: „szerencse, mert akár fejbe is lőhették volna”. Ezek után hozzátette, hogy akár nyerészkedhetne is a történtekből, ha eladná a sztoriját egy újságnak.

Rugalmasak

A szerencsés emberek akkor is képesek visszarázódni a mindennapokba, ha a dolgok nem úgy alakultak számulra, ahogy azt várták. Hasonlóan az előbbi példához, ilyenkor hajlamosak arra gondolni, hogy rosszabbul is járhattak volna. Ettől a gondolattól pedig sokkal jobban érzik magukat és derűsebben látják az életüket. Mindez segít nekik fenntartani a jövővel kapcsolatos elvárásaikat és növeli annak valószínűségét, hogy továbbra is szerencsés életet éljenek. Minden egybevetve az, hogy valaki szerencsés vagy balszerencsés, csak nézőpont kérdése. Vagy mondjuk inkább úgy, „Cserebe szerencse”?

Ha helyzetbe kerül, ön hogy gondolkodik?

( Borítókép: Egy dobókockát feldobó férfi. Illusztráció: Getty Images)