Szexuális teljesítményünket számos tényező befolyásolhatja: nemcsak fiziológiai, hanem különböző lelki problémák, a stressz, sőt a kialvatlanság vagy az alkohol is hatással lehet az erekcióra. Cikkünkben több tévhitet is eloszlatunk az erekciós zavarról, illetve utat mutatunk a lehetséges megoldásokhoz.

Erekciós zavarnak nevezzük, ha nehézséget okoz a merevedés előidézése és megtartása, vagy ha a szexuális együttlétet akadályozza, hogy a pénisz túl lágy. Sokan tévesen úgy hiszik, hogy ez a probléma kizárólag az idősebb korosztályt veszélyezteti, illetve azokat, akik huzamosabb ideig élnek bizonyos szintetikus szerekkel, legyen szó a testépítéshez használt különféle szteroidokról vagy partidrogokról.

A valóság az, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak fele érintett valamilyen erekciós zavarban.

A merevedési gondokkal küzdők közül többen csak kellemetlenségnek vélik ezt az állapotot, és nem gondolják, hogy valós probléma húzódhat meg a háttérben. Bár sok esetben valóban a stressz, a teljesítménykényszeres gondolkodásból fakadó idegesség, esetleg az együttlétre fordított csekély idő, a partner türelmetlensége és figyelmetlensége, kialvatlanság vagy alkalmi alkoholfogyasztás okozza a panaszt, számos betegség tünete is lehet. Ezért kiemelten fontos, hogy mielőtt ellenőrizetlen forrásból beszerzett potencianövelőkhöz nyúlunk, forduljunk orvoshoz, ha erekciós zavart tapasztalunk.

via GIPHY

Régi igazság, hogy a szex nem az ágyban kezdődik – sem a nők, sem a férfiak számára.

– kezdte dr. Jászberényi József gerontológus az egy.hu-nak. „Mielőtt a szervezetünkre komoly hatást gyakorló tablettákhoz fordulnánk, érdemes utánajárni, valóban gyógyszerekre van-e szükségünk. Ezeknek a készítményeknek a rendszeres szedését ugyanis számos mellékhatás kísérheti, mint a fejfájás, a szédülés, a látásvesztés, az izomfájdalom, ritkán pedig a fájdalmas erekció is. Emellett interakcióba léphetnek más, általunk szedett tablettákkal, ráadásul hatással vannak a vérnyomásunkra, szívműködésünkre is. Nagyon fontos, hogy kezelőorvos írja fel ezeket a gyógyszereket, és ne az interneten rendeljük őket bizonytalan eredetű gyógyszergyártóktól, csak azért, „mert az olcsóbb” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette: az sem biztos, hogy a különböző típusú potencianövelők ugyanúgy hatnak ránk, így ebben is orvosszakértő tud a segítségünkre lenni. Miután megkapjuk a számunkra megfelelő készítményt, pontosan be kell tartanunk az ahhoz kapcsolódó utasításokat, máskülönben veszélynek tesszük ki magunkat.

Gyakori tévhit, hogy a gyógyszerből szedett nagyobb mennyiség jobb hatást eredményez. Egy felnőtt ember számára a hatás maximumát 100 mg okozza, az ennél nagyobb dózis már veszélyezteti az egészségünket, infarktust vagy stroke-ot is okozhat.

Ha azonban az előírtak szerint szedjük a tablettákat, más területeken is kedvező hatással lehetnek az egészségünkre.

via GIPHY

„Értágító jellege miatt csökkentheti a stroke vagy bizonyos szív- és érrendszeri szűkületekkel járó betegségek kockázatát, nagyon sok embernél pedig a teljesítmény visszatérése nagyobb önbizalmat, lelki stabilitást hoz. Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy azoknak is kell szedniük, akiknek csekély mértékű vagy valójában lelki eredetű a problémájuk, s ha odafigyeléssel, szeretettel, nyugalommal, vagy egyszerűen csak a lassabb élettel ezek a gondok megoldhatók lennének” – hívta fel a figyelmet dr. Jászberényi, rámutatva arra a tévhitre, miszerint az egészséges férfiak teljesítményén is javít a potencianövelő.

(Borítókép: Potenciazavarral küzdő férfi. Illusztráció: Getty Images)