Nemcsak természetes édesítőként, de megfázásra és stresszoldásra is használják: a mézfogyasztásnak számtalan előnye van, természetes antibiotikumként is ismerik. Mindemellett ugyanakkor a férfiak számára is létezik egy igencsak pozitív hatása.

Az ősember még csak egyszerű csemegének gyűjtötte a mézet, mára azonban gyógytermékké avatta az orvostudomány. Mai ismereteink alapján közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A mézzel, illetve egyéb méhészeti termékekkel való gyógyításnak külön neve is van: az apiterápia.

A természet eme édes adománya négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

A méz jótékony hatása

Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatása nem újkeletű dolog, már a háborúk idején is rendszeresen alkalmazták sebek fertőtlenítésére. A középkorban is számos betegség ellen bevetették sikeresen a mézet. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített vagy kémiailag manipulált.

A méznek a benne található jótékony anyagoknak köszönhetően a fertőtlenítésen túl is számos pozitív hatása van. Kedvezően hat például az izomzat és a szívizom működésére, jót tesz az emésztésnek, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.

Jobb, mint a cukor

100 gramm méz 1350-1450 kJ energiát tartalmaz, ezért használatával csínján kell bánni. 80 százalékban olyan egyszerű és könnyen emészthető cukrokból áll, mint a szőlőcukor és a gyümölcscukor. Sokan szeretik a teájukat édesíteni vele, de figyelniük kell arra, hogy csak azután tegyék hozzá az italhoz, amikor az egy kicsit kihűlt. Máskülönben elillannak belőle a hatóanyagok.

Mézédes szerelem

Szintén több tízezer éves tapasztalat, hogy a fentebb felsorolt jótékony hatásokon túl a méz és a virágpor a férfi potenciálra is kedvezően hat. Az ókori időkben is bátran élvezték az édes nedű hatását a férfiak: a római és görög fürdőkben például az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemelt partnernek. Ha az elfogadta, akkor az azt jelentette, hogy nincs akadálya az udvarlásnak.

Pontosan ennek köszönhető a mézeshetek kifejezés elterjedése is. A régi távol-keleti hagyományok szerint az újdonsült feleség meztelen testét mézzel kenték be, a férj feladata pedig az volt, hogy eltávolítsa azt az ara testéről az ajkai segítségével.

Apiterápia

Ez a tudományág a méhészek termékeinek gyógyító célú felhasználásával foglalkozik, mivel koncentráltan megtalálhatók bennük a különböző növények hatóanyagai a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Ezek koncentráltan tartalmazzák az emberi szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat, így hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonló.

(WebBeteg)

(Borítókép: Méz. Illusztráció: Getty Images)