A szerelmespárok mintegy kétharmada már unja a hagyományos Valentin-napi randevúkat és inkább a közös időtöltés kreatív vagy aktív formáját preferálnák egy nemzetközi felmérés szerint. A randizás új formáival a megkérdezettek célja, hogy maradandó közös élményekkel fűzzék szorosabbra a kapcsolatukat.

A többség unja a hagyományos randiformákat

A Huawei megbízásából készült Valentin-napi felmérés szerint a randizási szokások is átalakulni látszanak: a megkérdezettek 64 százaléka unja a hagyományos randevúzásokat, és szeretne izgalmasabb közös élményeket szerezni választottjával. Különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra, a 26-35 év közötti válaszadók 71 százaléka változtatna a tradicionális randiformákon. A változtatás szándéka mögött a maradandó élmények iránti igényük áll: tízből kilenc válaszadó egyetértett azzal, hogy a közös élmények, emlékek szorosabbra fűzik a kapcsolatot.

Mozi, vacsora és virágok helyett sport és kreativitás

Az ideális randevú a válaszadók mintegy 70 százaléka szerint valamilyen közös élmény lenne a hagyományos formákkal szemben. Ezek között olyan tevékenységek szerepelnek, ahol a párok új készséget sajátíthatnak el. Ilyen lehet például a festés vagy egy főzőtanfolyam. Ezen kívül aktív programokat is szervezhetnek, például sziklamászást, vidámpark látogatást vagy szabadulószobás kikapcsolódást. Sokan a közös edzőtermi edzést is szeretnék kipróbálni a partnerükkel, akárcsak a futást vagy biciklizés. Ez utóbbi tevékenységek szinte ugyanolyan arányban foglalkoztatják mindkét nem válaszadóit, míg a kézműves foglalkozások, a főzőtanfolyam és a szabadulószoba 4-5 százalékkal több voksot kapott a női megkérdezettektől.

Az okostelefon egyre fontosabb a párkapcsolat fenntartásában

Egy korábbi kutatásból az is kiderült, hogy nemcsak az új kreatív tevékenységek fontosak a szerelem tüzének életben tartásához. A tizenkét európai országban, köztük Magyarországon végzett felmérés szerint a párkeresésben és az udvarlás során egyaránt hasznos társunk az okostelefon. A magyar válaszadók közel háromnegyede üzenetekkel, 48 százaléka pedig meghitt hívásokkal is udvarol kiszemeltjének. A legtöbb megkérdezett a „szeretlek” szót küldi leggyakrabban kedvesének, aki általában valamilyen jellegzetes becenéven szerepel a telefonkönyvben.

Technológia a romantika szolgálatában

A friss felmérés rávilágított arra, hogy a folyamatosan változó randevúzási szokásokkal párhuzamosan a technológia is egyre inkább teret nyer a felhasználók szerelmi életében. A romantikus pillanatok megörökítésében és újraélésében segít a mobilfotózás és videózás, amivel a párok előszeretettel élnek: a megkérdezettek 74 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a legromantikusabb pillanatokat fotókkal vagy videókkal örökíti meg.

(Borítókép: Szerelmespár. Fotó: Getty Images)