Megdöbbentő tanulmányban mutatnak rá kutatók, hogy a túlzott kialvatlanság akár behozhatatlan is lehet, így hosszútávon súlyos betegségekkel nézhetünk szembe. Ha mindössze csak pár óráról van szó, arra sem elég egyetlen jól átaludt vasárnap éjszaka.

Öt-hat óra alvás hétköznap, dorbézolás péntek és szombat éjjel, alvás délig vasárnap: általában ez a jól bevált recept a huszas-harmincas éveinkben, ám mielőtt azt gondolnánk, hogy az egész héten felhalmozott alváshiányunkat be tudjuk hozni egyetlen jól átaludt éjszaka alatt, akkor nagyot tévedünk.

Egy friss kutatásból kiderül, hogy egy óra alvásadósság bepótlásához négy egymást követő, hét-kilenc órás minőségi alvással eltöltött éjszaka szükséges.

Egy felnőtt szervezet számára általában 7-8 óra alvás szükséges éjszakánként. Így ha hétköznaponta csak 6 órákat alszunk, akkor a hét végére felhalmozunk 5 óra alvásadósságot. Ha péntek és szombat éjszaka kirúgunk a hámból, akkor ez a szám még tovább növekszik, az alváshiány bepótlására pedig közel sem lesz elég, ha vasárnap éjjel 10-12 órát alszunk. Ha a hétvégéi bulik már kimaradoznak, és „mindössze” a hétköznapokat próbáljuk behozni, akkor sem lesz elég a pótlásra egy kiadósabb hétvégi alvás.

Az eredeti példánknál maradva, 5 óra alváshiány esetén húsz egymás utáni estén lesz szükségünk minőségi, 7-9 órás alvásra a teljes helyrehozatalhoz.

via GIPHY

„Kevesebb alvással a teljesítményünket próbáljuk növelni, azzal a logikával, hogy több időnk van, ergo többet tudunk teljesíteni, de az alvásmegvonással épp ez ellen dolgozunk. Nem mellesleg a folyamatos alváshiány komoly betegségek kialakulásában is közrejátszik, elég csak a depresszióra, a szorongásra, a cukorbetegségre, a rák fokozott kockázataira, az immunrendszer működési zavaraira vagy a szívrohamra gondolni. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy ha valaki nem alszik eleget, az depressziós vagy cukorbeteg lesz, de orvosilag bizonyított tény, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulásában a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is közrejátszik. Minél nagyobb az alvásadósság, annál nehezebb bepótolni. Előfordulhat, hogy nem is lehetséges a teljes felépülés, ha túl nagy alvásadósságot halmoztunk fel” – idézte dr. Alex Dimitriu pszichiáter és alvásgyógyászati szakértő szavait a Player.hu.

Az orvosok tanácsa szerint az alváskiesést jobb már másnap egy húsz-harminc perces nap közbeni szundival behozni, vagy aludni egy nagyot a következő este. Hosszútávon a legjobb megoldás, ha megpróbáljuk a lehető legtöbbször elkerülni alváshiányt kialakulását, ehhez pedig a legjobb módszer, ha kialakítjuk a számunkra megfelelő alvási ütemet és kitartunk mellette. Az alvás dr. Dimitriu szerint „szereti a rendszerességet és a ritmust”, így ha mindennap – beleértve a hétvégéket is – ugyanabban az időben kelünk és fekszünk, azzal kifejezetten jót teszünk az egészségünknek.

Természetesen előfordulhat olyan élethelyzet, amikor akaratunkon kívül nem jutunk megfelelő mennyiségű minőségi alváshoz: kisgyerek nevelése vagy éjszakai műszak vállalása esetén például felborulhat a természetes bioritmus, ám ilyenkor is fontos, hogy próbáljunk annyit aludni, amennyit csak lehetséges.

Ha csak plusz tizenöt perc alvásidőt találunk éjszakánként, már az is nagy különbséget jelent

– hívta fel a figyelmet James A. Rowley, az Amerikai Alvásorvoslási Alapítvány korábbi elnöke.

(Borítókép: Irodában alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)