Időnként szinte mindenkire rátör a fejfájás, esetleg derékfájás. A legtöbb háztartásban alapgyógyszernek számítanak a különböző fájdalomcsillapítók, így sokan nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget ezeknek a tüneteknek. Ugyanakkor ha bizonyos szimptómák gyakorta jelentkeznek, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis komoly probléma húzódhat meg a háttérben.

Hirtelen nyilalló fájdalom

A fejfájás önmagában nem tűnik aggasztó jelenségnek, de ha mellé fényérzékenység, nyakfájás és bizsergés társul, akár agyi aneurizmánk is lehet. Ilyenkor az agyunkban lévő ér fala elvékonyodik, ami egy óvatlan pillanatban megrepedhet és stroke-ot eredményezhet.

Fogérzékenység

Akkor is érzékelhetünk fejfájást, ha valójában a fülünkkel vagy egy fogunkkal van problémánk. Utóbbi esetben főleg akkor jellemző a kisugárzó fájdalom, ha megsérült a fogzománc, ami idővel fogszuvasodáshoz, súlyosabb esetben a fogunk belsejében található idegek károsodásához és gyökérkezeléshez, de akár az egész szervezetünket érintő bakteriális fertőzéshez is vezethet.

Ha nem járunk rendszeresen ellenőrzésre, egy ilyen betegség csúnyán elhúzódhat, és csak akkor ébredhetünk rá, ha már elviselhetetlen fájdalmat érzünk, ami még intenzívebben jelentkezik valamilyen hideg vagy meleg ital, étel fogyasztásakor, vagy csak pusztán étkezés közben.

Bizsergő lábujjak

Ha rendszeresen zsibbadó érzést tapasztalunk a lábujjainkban, akkor nem a kényelmetlen cipőt kell okolnunk. Bizonyos esetekben a zsibbadó érzés idegsérülésre utal, amit diabétesz is okozhat. A kezeletlen cukorbetegségnek további kellemetlen következményei lehetnek, egy idő után pedig végzetes lehet.

Láz és derékfájás

Ha tompa fájdalmat érzékel a dereka környékén, amihez nem sokkal később láz és hányinger is társul, könnyen lehet, hogy veseproblémái vannak. Ilyen esetben nem szabad várakozni, hanem rögtön orvoshoz kell fordulni! Ezek ugyanis vesefertőzés tünetei is lehetnek, amely betegség nagyon komoly mellékhatásokkal járhat.

(Bien)

(Borítókép: Fejfájás. Illusztráció: Getty Images)