A mesterfodrász radikális véleményen van: ami kicsit nem, az nem. Érdemes a sztárokat követnünk ebben.

Égnek áll a kismamák haja a babavárás alatti hajfestésről szóló, ellentmondó hírektől és véleményektől. Az egyik tábor szerint lehet hajat festeni, baj nem lehet. A másik szerint nem lehet, mert baj lehet. A harmadik szerint lehet, de csak feltételekkel. 

„Amiről nem tudjuk biztosan, hogy nem ártalmas*, fodrászként az a felelős magatartás, ha úgy kezeljük, hogy ártalmas. Ezért ésszerű változtatunk a hajfestési szokásainkon várandósság és szoptatási idején” – foglalt állást Vass Edina. Szerinte nem lehet véletlen, hogy számos világsztár, mint Kate Hudson, Blake Lively, vagy a magyar topmodell Mihalik Enikő is természetesebb, egyszerűbb, könnyen kezelhetőbb frizurára váltott a várandósság alatt, és szemmel láthatóan természetesebb lett a hajszínük is.

„Az is a hajfestési szokások megváltoztatása mellett szól, hogy a terhesség alatt a megváltozott hormonháztartás hatására változik a haj szerkezete és másképpen reagálhat a korábbi festékre is. Ha már mindenképp változtatni kell, váltsunk ésszerűen, válasszunk biztonságosabb megoldást. Teljes hajfestés helyett olyan technikák ajánlottak, ahol megoldható, hogy a festék ne érintkezzen a fejbőrrel.

Ilyen például a melír, az ombre és a balayage, amikor a hajszálak fóliába kerülnek, ezáltal a fejbőrt is kevesebb vegyszer érintheti. 

Ezekkel a technikákkal jól kezelhető az átmenet a lenőtt természetes hajszín, és a festett szín között. Az Instagrammon látható fotók elárulják, hogy ezt a megoldást választotta Kate Hudson és Blake Lively is. Aki pedig nem szeretne lemondani a megszokott hajszínéről, azoknak melír-technikával akár teljes-festés hatást is el lehet érni, ám ehhez nagy szakértem szükséges, ezért bízzuk tapasztalt fodrászra” – mondta, majd így folytatta.

„Abban minden felelős forrás egyetért, hogy hajfestésnél körültekintőnek kell lenni. A minimális szakmai konszenzus, hogy a várandósság első trimeszterében nem ajánlott a teljes hajfestés. Mindig előre tájékoztassuk a fodrászt a terhességről és konzultáljunk vele a lehetséges megoldásról. Minden hajfestési eljárást jól szellőző helységben kell elvégezni és festés után nagyon alaposan át kell öblíteni a hajat. Aki pedig magának színez otthon, annak szintén kötelező a kesztyű használata” – figyelmeztet Vass Edina. 

(Borítókép: Terhes nő, illusztráció Fotó: Getty Images)