Piczkó Katalin több száz fő részvételével készített nem reprezentatív online felmérést, amelyet többségében a pszichológia iránt érdeklődő nők töltöttek ki a párkapcsolaton belüli kommunikációjukkal kapcsolatban.

A válaszadók több mint harmada alig kommunikál a párjával

Az online teszt válaszadóinak 12 százaléka egyáltalán nem beszélget társával, 24 százaléka párkapcsolatában pedig csak minimálisan van jelen a kommunikáció. 64 százaléka azoknak az aránya, akik rendszeresen beszélgetnek a másik féllel, mélyebb dolgaikat is megosztják egymással, 56 százaléka szerint pedig kifejezetten tartalmas beszélgetéseket él meg kapcsolatában. A kitöltők 43 százaléka azért hallgat, mert úgy gondolja, hogy párja úgysem értené meg az érzéseit. 32 százaléka azoknak az aránya, akik a veszekedést akarják elkerülni.

Ha vitára kerül a sor, gyakori egymás minősítése

A válaszadók 76 százaléka igyekszik nem megbántani a másik felet, ha kényes témáról kell őszintén beszélgetni, 24 százalékuk azonban jellemzően nem figyel erre. A megkérdezettek 38 százaléka vallotta azt, hogy olykor negatív jelzővel illeti párját. A válaszadók 31 százalékára jellemző, hogy a viták alkalmával belegázol a másik önbecsülésébe, 50 százaléka pedig az összekapások során felemeli a hangját, és olykor kioktató vagy számonkérő stílusban kommunikál a partnerével.

„A kitöltők saját magukat pozitívabban értékelik, mint a párjuk hozzáállását. 57 százalékuk úgy érzi, hogy ő igyekszik őszintén és bántás nélkül kommunikálni, azonban csak 38 százaléka gondolja úgy, hogy a társa is erre törekszik.Jellemző ránk az a szemlélet, hogy a másikat tesszük felelőssé negatív érzéseinkért, hiányérzetünkért, ezért hibáztató kommunikációt folytatunk. Ennek alapja pedig az, hogy a számunkra kellemetlen, az énképünket nem erősítő dolgokat elfojtjuk, és a másikra vetítjük. „Persze, hogy dühös vagyok mert te...” „Miért én próbáljak folyton, közeledni, amikor te bántasz meg...”  mondta el dr. Piczkó Katalin.

Egyenlő felek, ritkuló játszmák

A felmérés is rámutatott arra, amit dr. Piczkó Katalin a praxisában is lát: a párok legnagyobb problémája az elégtelen kommunikáció.

„A jó hír az, hogy ezen odafigyeléssel és tudatossággal lehet változtatni. A teszt pozitív kicsengésű eredménye az, hogy a válaszadók több mint fele (51 százalék) erőforrásként használja fel a kapcsolatuk kezdetének kellemes emlékeit. Továbbá, a párok 60  százaléka  társaságban is kimutatja az összetartozás jeleit”   tette hozzá.

(Borítókép: Pár, illusztráció Fotó: Getty Images)