Az alacsony tesztoszteronszint következményei messze túlmutatnak az edzőtermen és a hálószobán. A tünetek önmagukban nem bizonyítják az alacsony tesztoszteronszintet, ezt vérvétellel lehet kimutatni, majd pedig egy szakértővel érdemes konzultálni a folytatásról, kezelési lehetőségekről.

A tesztoszteronszint csökkenés a kor előrehaladtával egy természetes folyamat, amely általában 30 éves kor után indul el, azonban rossz esetben ennél fiatalabb korban is tapasztalható ez az állapot és ennek következményei is. Ugyanakkor, ha figyel teste jelzéseire és észreveszi a jeleket, akkor nem kell lemondania az életerős, aktív és teljes értékű mindennapokról.

Az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb jelei:

  • Libidó

Leegyszerűsítve az agy szexuális vágyért felelős részének működésében kulcsszerepe van a tesztoszteron hormonnak. Ha ez az „üzemanyag csökken, a motort is nehezebb lesz beindítani.

  • Mentális jólét

A libidó csökkenése hosszú távon problémákat okozhat egy párkapcsolatban is, amely során mindkét fél kellemetlenül érezheti magát. Egyes kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak több, mint felénél tapasztalhatóak a depresszió jelei.

Az ingerlékenység nem meglepő a csökkent szexuális vágy, az érzelmi ingadozások és a magabiztosság visszaesése tükrében.

  • Csontozat

Gyengül a csontozat, könnyebben és gyakrabban törik, nagyobb a kockázat a csontritkulás kialakulására.

  • Testsúly

Az ember ilyenkor hajlamos pont azokról a területekről tömeget veszíteni, ahonnan nem szeretne, illetve szigorú diéta és rendszeres edzés mellett sem tudja testét kontroll alatt tartani.

  • Izomzat

Pontosan emiatt hiába tartja az edzéstervet nem fog pozitív változást tapasztalni és az izomzat is elkezd visszaesni.

(Forrás)

(Borítókép: Férfi. Illusztráció: Getty Images)