Muszáj odafigyelnünk szívünk egészségére, hiszen ez a szerv a testünk motorja, éjjel-nappal azon dolgozik, hogy a keringési rendszert működtesse, és tápanyagokkal lássa el a sejtjeinket. Februárban tartják a Szívtudatosság Hónapját, amellyel kapcsolatban Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa pár tippel segít nekünk, miként tudunk szívünk egészségéről gondoskodni.

Ezekből fogyasszunk többet

Érdemes megismerkedni a mediterrán diétával, valamint azon belül is odafigyelni néhány élelmiszer vagy összetevő fogyasztására. Napi 400-600 gramm (4-5 adag) zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, nyers és főtt formában egyaránt. Ezek amellett, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hozzájárulnak a napi rostbevitel biztosításához. A bogyós gyümölcsöknek például kiemelendően magas az antioxidáns-tartalmuk, így preventív hatásuk miatt is ajánlottak. Emellett fontos a jó minőségű (telítetlen) zsírsavak bevitele is, mert ezzel is csökkenthetjük a sztrók kockázatát.

A jó minőségű növényi olajok, például repceolaj, olívaolaj, margarinok fogyasztása is eredményesen javítja a jó és a rossz zsírsavak bevitelének arányát.

Sóbevitel

Az ajánlott mennyiség maximum napi 5 gramm (kb. 1 teáskanál) mennyiséget jelent. A különböző késztermékek (sajtok, felvágottak, kenyerek, konzervek) kerülése nagyban hozzájárul a sócsökkentéshez, mivel a sóbevitelünk 80 százaléka ezekből a gyakran igen magas sótartalmú termékekből származik. A cukorbevitel csökkentése szintén jótékony hatású lehet, hiszen a normál testtömeg megtartásában is segít, ami elengedhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából.

Egy kis plusz odafigyelés

Az étkezési szokások mellett életmódbeli változásokkal is sokat tehetünk a szív egészségéért. Ilyen például a rendszeres testmozgás, a mentális egyensúly megőrzése, a stresszkezelés, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a dohányzás mellőzése és a normál testtömeg megőrzése. Ezen kívül megelőzési célzattal fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése.

Már 45 éves kor felett érdemes szűrővizsgálatokra járni, főleg, ha nagyon stresszes munkát végzünk, illetve rizikót jelentő társbetegségek esetében, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. 

A jó példa is sokat segíthet

Mivel az étkezési, életmódbeli szokások gyermekkorban alakulnak ki, érdemes minél korábban elkezdeni a helyes táplálkozást. Ha ekkor egészségtelen szokások alakulnak ki, később jóval nehezebb lesz azokat megváltoztatni. Jó megoldás lehet, ha játékos formában tanítjuk meg a gyerekeknek az egészséges étkezés szabályait, így könnyebben elsajátítják azokat - például készíthetünk vidám formákra vágott gyümölcsökből saslikot, vagy színes zöldségekből mártogatóst.

Ilyenkor nagy szerepe van a szülők, rokonok által mutatott példának is, hiszen hiába magyarázzuk a gyereknek, hogy egyen gyümölcsöt, ha mi magunk nem így táplálkozunk.

+1 Mi a helyzet a koleszterinnel?

A szívegészség témájában gyakran felmerül a koleszterin kérdése, azonban a legújabb kutatások szerint az ételekkel bevitt koleszterin mennyisége nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét. Az elfogyasztott ételek zsírsavtartalmának összetétele azonban hatással van a koleszterinre, így bizonyos élelmiszereket növényi változatra cserélni jó megoldás lehet. Az állati eredetű élelmiszerek esetében a telített, vagyis „rossz zsírsavak” nagyobb mennyiségben fordulnak elő, így érdemes ezekből a termékekből a sovány, zsírszegényebb változatokat keresni, vagy növényi alternatívára váltani. 

(Borítókép: Férfi egészség. Illusztráció: Getty Images)