Lékai-Kiss Ramóna 2023-ban a BioTechUsa nagykövete lett. A 38 éves édesanya, műsorvezető, színésznő életében kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészséges életmód. Idén sokkal több tanácsot, tippet szeretne megosztani a követőivel az egészséges étkezéssel és mozgással kapcsolatban. Lékai-Kiss Ramóna a Velvetnek azt is elárulta, hogy kisfiát édesapja után sportolói pályára szánja-e, valamint beszélt arról is, hogy hogyan fogadja a kritikákat.

Mennyire fontos szerepet tölt be az életedben a sport?

Igazság az, hogy elég fontos számomra a mozgás, ez az egészségünk megőrzésének egyik alapköve. Azt mondják, ha már naponta 20-30 percet sétálunk, akkor akár egy nappal is tovább élhetünk. Veszprémben sporttagozatos általános iskolába jártam és hét évig versenyszerűen röplabdáztam, így a mozgás gyermekkorom óta a mindennapjaim része. A férjem, Lékai Máté pedig egy hivatásos válogatott kézilabdázó, így a sport mondhatni a mindennapi életünk része.

Szeretnéd, hogy a kisfiad is az édesapja nyomdokaiba lépjen?

Mindenképpen megmutatjuk neki, hogy milyen sokféle lehetőség von a sportban, és szeretném, hogyha azt választaná ki, ami számára a leginkább tetsző, ha nem is hivatásos szinten, de legalább a hobbijaként. Igaz még csak 4 éves, de már most igyekszünk beiktatni a mozgást a mindennapjaiba játékos formában.

Mit jelent számodra a sport?

Elsősorban az egészségem megőrzésének egyik legfontosabb pillére, másodsorban pedig jó érzéssel tölt el a tükörbe nézve, hogy büszke lehetek az alakomra, még akkor is, ha nem tökéletes, de megfelelő mozgással jól formálható.

Te nemcsak a tükörben, hanem a tévéképernyőn is mindennap szembesülsz az alakoddal. Mondhatjuk, hogy a karriered miatt is igen fontos a külsőd?

A munkám miatt fontos számomra, hogy olyan formában legyek, hogy a stylistok szívesen öltöztessenek és motiválhassam őket, de úgy gondolom, a vonzó külső és a magabiztosság nem attól függ, hogy mennyit mutat a mérleg, hanem, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben, ehhez pedig a mozgás szerintem elengedhetetlen.

Szerinted az interneten fellelhető sportos nők és férfiak edzős videói mennyire motiválják az embereket, hogy ők is tegyenek valamit az egészségük és az alakjuk érdekében?

Ha azok közül az emberek közül, akik megnézik ezeket a bejegyzéseket akad legalább egyetlen egy is, aki azt mondja aznap, hogy sétálok egyet, futok két kilométert, vagy csak otthon jógázom 30 percet, akkor úgy gondolom, már megérte, hogy kikerülnek ilyen tartalmak a világhálóra. Jó üzenetnek tartom a sport népszerűsítését a közösségi médiában.

Mint minden aktív közösségimédia-szereplő, te is szoktál kapni negatív hangvételű üzeneteket és hozzászólásokat az interneten. Ezeket hogyan szoktad fogadni?

Őszintén szólva nem mindig jut időm az üzenetek és hozzászólások olvasására, hacsak nem kérdést fogalmaztam meg, amire kíváncsian várom a követők válaszait. Mindig voltak, vannak és lesznek olyanok, akiknek negatív hangvételű a mondandója, ha látok benne igazságot, megfogadom, ha nem, akkor pedig figyelmen kívül hagyom.

Voltak, akik a külsődre tettek megjegyzést, hogy például nem elég sportos az alakod ahhoz, hogy egy ilyen céget – mint a BiotTechUSA – képviselj.

Azt gondolom, sokkal jobbat tenne a közösségnek, ha nem rosszindulatú megjegyzéseket fogalmaznának meg egymással szemben, hanem építő jellegű kritikákat tennének és támogató magatartást gyakorolnának. A sport többek között pont azért is kiemelkedő fontosságú, mert általa megtanulja az ember az alázatot és az összedolgozást. Én 38 évesen is azért teszek aktívan a külsőmért, hogy olyan ember lehessek, aki elsősorban önmagának felel meg. Lehet, hogy valamelyik követőmnek ez nem tetszik, de ő nem kísér végig a hátralévő utamon viszont én életem végéig szolgálom a testem. Nekem kell elégedettnek és boldognak lennem benne.

Milyen tanáccsal szolgálnál azoknak, akik veled ellentétben elolvassák a kinézetükre vonatkozó kritikákat?

Ne olvassák! De ha már beleolvastak, akkor gondoljanak arra, hogy akiknek valójában igazán számít a mondandója, azok a szeretteink, barátaink és önmagunk. Az legyen a legfontosabb, hogy mi elégedettek legyünk saját magunkkal. Ha úgy érezzünk, hogy változtatnunk kell az életmódunkon, akkor pedig bátran keressünk fel egy személyi edzőt, pszichológust, kineziológust, vagy akár egy jógaoktatót. Ne féljünk szakemberekhez fordulni, hiszen ők pont annak szentelik az életüket, hogy segítsenek annak, akinek szüksége van rájuk.

(Borítókép: Kiss Ramóna. Fotó: TV2 sajtóklub)