A táplálékunk az üzemanyagunk, éppen ezért még a nem sportolóknak is kiemelt figyelmet kell rá fordítani, de az élsportolóknak mindenképpen.

A sporttáplálkozásban el kell különíteni az erő- és az állóképességi sportágakat, hiszen egészen más a tápanyagszükséglete egy hosszútávfutónak és egy súlyemelőnek az eltérő sporttevékenység miatt, és az egyes sportágakon belül is minden esetben az egyénre szabott étrend-összeállítás eredményezi a legjobb teljesítmény elérését. Pontosan jól tudja ezt Cristiano Ronaldo is, aki már hosszú ideje követi saját, jól bevált étrendjét, amely segít neki továbbra is csúcsformában maradni. CR7 diétája minden bizonnyal megfelelő, hiszen 38 évesen is fizikailag a toppon van. Emlékezetes, hogy 2020-ban gyakorlatilag sokkolta a Juventus orvosi stábját, ugyanis a fizikai állapota egy huszonéves játékosnál is a csúcskategóriát súrolta volna. Ebben az időszakban saját edzésrutinja is felkerült a világhálóra.

Talán éppen ezért gondolta úgy a brazil Palmeiras focicsapatának egyik játékosa, Gabriel Menino, hogy ő is kipróbálja az ötszörös aranylabdás diétáját. A 22 éves brazil futballista szerette volna növelni a teljesítményét, ezért arra kérte a Palmeiras táplálkozási szakértőjét, Mirtes Stancanellit, hogy állítson neki össze egy olyan étrendet, amelyet Cristiano Ronaldo is alkalmaz.

A portugál játékosról régóta közismert, hogy szigorú diétát követ, melynek részeként napi hatszor étkezik, rengeteg fehérjét fogyaszt, és kerüli a szénsavas-, és alkoholos italokat.

„Megfelelő volt a súlyom, de változtatni akartam. Felhívtam Mirtest, Palmeiras táplálkozási szakértőjét, és megkértem, hogy állítson össze egy olyan diétát nekem, mint Cristiano Ronaldóé.

Úgy akartam kinézni, mint Cristiano Ronaldo”

Menino végül megkapta a szakember által összeírt étrendet, és megpróbált ezen alapelvek figyelembevételével táplálkozni, ám a brazil focista azóta már szörnyen megbánta, hogy változtatott étrendjén, amit ki is fejtett a Palmeirs Cast című podcastban:

„A reggeli tojásból és étrendkiegészítőkből állt. Edzés előtt is étrendkiegészítők voltak, az ebéd grillezett dolgokat és salátát tartalmazott. Vacsorára megint grillhús és saláta volt, lefekvés előtt pedig szintén étrendkiegészítők szerepeltek a listán” – részletezte az étrendet a brazil játékos, aki már az első meccsen érezte, hogy ezt nem neki találták ki. 

Bemelegítettem, és nem bírtam tovább futni. Csak arra gondoltam: meg fogok halni. Öt perccel a meccs kezdete után már nem tudtam futni, és cserére szorultam

– emlékezett vissza az első meccsére a diéta megkezdését követően.

„(Mirtes - az edző) fentről látta, hogy nem vagyok jól. Megkérte a masszőrt, hogy hozzon nekem gélt és izotóniás italt, amit gyorsan elfogyasztottam” – zárta rövidre a diétájával kapcsolatos történetet Menino. 

(Sport365)

(Borítókép: Gabriel Menino. Fotó: Alexandre Schneider/Getty)