Az egészséges életmódnak egyik legfontosabb alapja a megfelelő mennyiségi és minőségű alvásidő. Ugyanis az alváshiány összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel, a depresszióval és a szorossággal is. Azonban ezzel a pár hasznos gyakorlat alkalmazásával megfelelően ellazíthatjuk az izmainkat és így javíthatunk az álmatlanságunkon is.

Ajtónyúlás

Az egésznapos ülőmunka miatt a vállak előredölő testtartásban vannak, a mellkasi izmok pedig megrövidülnek és megfeszülnek, ez pedig merevséghez és fájdalomhoz vezethet a nyakban, a vállakban és a hát felső részeiben.

Mindkét kezünket helyezzük az ajtókeretre, tenyérrel előrefelé és lépjünk át az ajtókereten, miközben a kezünket a helyén tartjuk, addig mélyítsük a nyújtást, ameddig jól esik.

Babapóz

Kezdjük térdelőpózban, érintsük össze a nagylábujjainkat, és engedjük a térdeinket olyan szélesre, amennyire szükséges, hogy a csípőnk a sarkunkon tudjon pihenni. Majd kezdjük el előre engedni a karjainkat, amíg a felsőtestünk a lábunkon nyugszik, a homlokunk pedig a padlón.

Ebben a pózban hagyjuk, hogy a testünk ellazuljon, az izmok elengedjenek és belesüllyedjenek a nyújtásba. Ez a póz nyújtja a csípőt, a derekat és a vállakat.

Vádli nyújtás

Sokan szenvednek éjszakai izomgörcsöktől, főleg a vádli területén, amik eléggé zavaróak és rendkívül fájdalmasok. Lefekvés előtt egy kis nyújtással azonban megelőzhetjük ezeket a problémát.

Lépjünk az egyik lábunkra előre. Ennél a nyújtásnál a lábak közelebb lesznek egymáshoz, mint a csípőhajlító nyújtásnál. A csípő és a lábujjak előre néznek, és az elülső térdben enyhe hajlítás van. Nyomjuk a hátsó lábunkat a padlóba, a hátsó sarkat próbáljuk a talajba nyomni. Érezni fogjuk, hogy a láb hátsó része végig húzódik.

Rongybaba póz

Ez a könnyen kivitelezhető póz számos előnnyel jár, mivel csökkenti a hát alsó részén, a combhajlítóban és a vádliban lévő feszültséget.

A lábaink legyenek csípőszéles helyzetben, a térdeink enyhén behajlítva, a lábfejek pedig szilárdan a padlón. Lélegezzünk be, és nyújtsuk fel a karjainkat a fejünk fölé. Majd lélegezzünk ki, hajoljunk előre, az ujjbegyekkel pedig nyújtózzunk a padló felé. Tartsuk enyhén hajlítva a térdeket, hagyjuk, hogy a törzs a combok fölé, a fej pedig lefelé essen, a nyak és a vállak ellazuljanak. Mindkét kézzel fogjuk meg az ellenkező könyököd, és hagyjuk, hogy a felsőtest súlya elmélyítse a nyújtást.

(Forrás)

(Borítókép: Jóga. Illusztráció: Getty Images)