Érzékeny bőrre hidratáló anyagokban gazdag, bio testápolók és kézápolók javasolhatók, echinacea-, hársvirág-, aloe-, görögszéna- vagy lenmagkivonattal, amelyek az olajokkal együtt megvédik a bőr hidrolipid rétegét.

A hűvösebb, szelesebb időszakban nemcsak kesztyűvel és sapkával védhetjük a bőrünket a hideg ellen, hanem tápláló, hidratáló készítményekkel is.

„Testápolónak érdemes hidegen préselt növényi olajat vagy shea vajat választani, ami nem tartalmaz szilikonolajat vagy paraffint. Zuhany és törölközés után jó választás a bőrre a Tropical tradicionális testvaj, amely védőfilmet képez és utánpótolja a bőrfelszín zsiradékanyagtartalmát, illetve tökéletes választás a közönségkedvenc mimóza kivonatával készülő testápoló olaj” – mondta Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, aki szerint a bőrünk mellett oda kell figyelnünk az ajkaink állapotára is.

„Ha ajakápolásról van szó, csak bio kozmetikumok jöhetnek szóba még a dekorkozmetikumok közül is. Az ajakápolók ugyanis a nyállal bejuthatnak a tápcsatornába, ezért sem mindegy, mit viszünk fel a szánkra. A citrom- és grapefruit magos ajakápoló, valamint a shea kakaóvaj, a mentol és a lizin nem csak a kicserepesedés, hanem a herpesz ellen is védelmet nyújtanak, míg a teafaolajas ajakápoló szembeszáll az ilyenkor terjedő baktériumokkal és vírusokkal is.”

Az immunrendszer erősítését szolgálhatják a test- és arcápolókban a sejtvédő flavonoidok, antioxidáns vitaminok is.

Kívülről is érdemes őket bevinni a szervezetünkbe: a Q10-et és az E-vitamint éppúgy, mint a növényi anyagokból előállított A-vitamin analógot, azaz bakuchiolt.

Utóbbit szérum formájában akár a kozmetikusunktól is beszerezhetjük. Nem kell feltétlenül minden nap használni, hogy segítse a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését a téli időszakban.

„Fontos, hogy nemtől függetlenül, fiúknak és férfiaknak is ugyanennyire érdemes használni a kézápoló, bőrszárazság elleni krémeket. A télen jelentkező ekcéma, dermatitis esetén is vannak olyan bőrápoló kozmetikumok, például SLS-mentes folyékony szappan, az echináceás és tamanu olajat is tartalmazó kézápoló, amely segít megelőzni a probléma kiújulását” – mondta a szakember. 

(Borítókép: Férfi ajakápolóval Fotó: Getty Images)