Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, homeopata szakorvos elárulta, a szervezetünk mely területeit kell egyensúlyba hozni, hogy szerelmi életünk harmonikussá váljon.

Hormonok szerepe

Hormonjaink közül az oxitocin és a tesztoszteron a nemi vágy két fő karmestere. Az oxitocint szerelemhormonnak is nevezik, amelynek a kötődés elősegítésében van óriási szerepe. Ez az ősi hormon nélkülözhetetlen mindkét nemnél a társas kapcsolatok és a bizalom kialakulásához.

A pornó nem segít

A szellemi és érzelmi oldal szempontjából például fontos a pornó kerülése. A pornó nem a valóság, viszont az intenzív vizuális stimulus miatt a „fogyasztó” a való életet gyakran már nem érzékeli elegendőnek.

Ösztrogénből is készül homeopátiás szer

Hölgyeknél a másik nem iránti érdeklődés a peteérés időszakában a legintenzívebb, amikor az ösztrogén hormon szintje a legmagasabb. Az ösztron hormonból készült homeopátiás szer (folliculinum) alacsony potenciában (5CH) segítheti a megfelelő ösztrogén szint fenntartását akkor is, amikor ez a korral csökkenni kezd.

Férfiasság-fokozók

Férfiaknál a teljesítményfokozás jolly joker szere a tesztoszteronból (testosteronum) készült homeopátiás gyógyszer alacsony potenciája. A férfiasság fizikai problémáira (erekciós problémák) gyakran alkalmazzák a lycopodium alapanyagot.

Afrodiziákumok

Egyes ételek, gyümölcsök is támogatják a nemi vágy felszítását. Afrodiziákumnak tartják a datolyát, friss fügét, a gránátalmát, spárgát, osztrigát és a petrezselymet.

Életmódbeli változások hatása

Az egészséges libidóhoz elengedhetetlen a testi egészség. A túlevés, sok alkohol, sok cukor, kevés mozgás, nem megfelelő alvás, rossz légzés kihat az egész szervezetre. A magas stresszhormonszint, inzulinrezisztencia, dehidratáltság, túlsúly és pajzsmirigy rendellenességek gyorsan és alattomosan rontják az életminőséget. A jó hír, hogy pár életmódbeli változtatással viszonylag hamar tapasztaljuk majd a kedvező változásokat:

  • Az átlagos magyar vízfogyasztást tudatosan emeljük napi 2-3 literre.
  • Étkezzünk színesen! Minél több antioxidáns zöldség kerül a tányérunkra, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy tápanyagokban gazdag az ételünk.
  • Akinek túlsúlya van, próbáljon racionális fogyókúrába kezdeni. Már az első pár leadott kiló javít az inzulinrezisztencián és a megtépázott önképünknek is jót tesz.
  • A szabadban végzett mozgásformák, pl. tempós séta minden korosztály számára hasznos.
  • A pajzsmirigy megfelelő működését jód és szelén tartalmú táplálékkiegészítőkkel tudjuk támogatni.
  • Az alkohol kis mennyiségben önfeledtté tesz, így egy pohár pezsgő hozzájárulhat egy romantikus este sikeréhez. Ugyanakkor a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás „vágyölő” és bizonyítottan csökkenti a libidót mindkét nemnél.

(Borítókép: Fiatal pár, illusztráció Fotó: Getty Images)