A vegetáriánusok, vegánok és diétázók nagy kedvence az utóbbi időben a bulgur. Ez az étel igazi jolly joker, ha a húsmentes életmódot választottuk.

A bulgur nevével az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozhatunk az étlapokon. Ez főként az egészséges táplálkozás és a vegetáriánus, illetve vegán étrend lelkes híveinek köszönhető, akik számára eddig is ismerősen csengett a bulgur neve. A török rizsnek is nevezett tört búzát a közétkeztetésben is használni kezdték, miután sok korábban használt alapanyagot egészséges alternatívákra cseréltek.

Nemcsak a só és a cukor lett kevesebb a gyerekek és dolgozók ételeiben, hanem számos korábban nem használt élelmiszer is megjelent. Ilyen volt a hétköznapi emberek számára újra felfedezett bulgur is.

Sokan sok mindent állítanak a bulgurról:

  • „Oyan mint a tarhonya”
  • „Szemes termény, mint a rizs”
  • „Főtt száraztészta”
  • „Olyasmi, mint a búza meg a rozs”
  • „Darált rizs/barnarizs”

Vajon mi az igazság? Pontosan mi is ez az újabban trendi étel? 

A bulgur nem más, mint durvára tört búza, amit előzőleg megpároltak majd kiszárítottak.

Teljes kiőrlésű – pontosabban teljes töretű – mivoltánál fogva nemcsak a mag belsejét, hanem a búzaszem külső részét, tehát a búzakorpát és a búzacsírát is tartalmazza. A búzaszemeket előfőzik (párolják), utána kiszárítják, majd durvára törik. Ásványianyag-, rost- és vitamintartalma igen magas, így remek választás lehet az egészséges, tudatos életmódot folytatók számára. Sőt, az inzulin intoleranciában, cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják ezt az egyébként köretként is szolgáló ételt.

Több ezer éves leletek között is megtalálni

A régi korok embereinek egyik legfőbb kihívása az élelmiszerek tartósítása volt: akkor is enniük kellett valamit, ha éppen nem tudtak zsákmányt ejteni, vagy nem termett semmilyen növény. A füstölés és a szárítás erre kiváló megoldást nyújtott. Délkelet-Európában, a Közel-Keleten és Kis-Ázsiában ebből kifolyólag ősidők óta ismert és használt tradicionális alapanyag a bulgur, amelyet így több ezer éves leletek között is megtalálni.

(Borítókép: Bulgur. Fotó: Burcu Atalay Tankut/Getty)